Роберт Колдевај

Од Википедија — слободната енциклопедија
Роберт Колдевај
Robert Koldewey 1.jpg
Роберт Колдевај
Роден(а)10 септември 1855
Брауншвајг, Германија
Починал(а)Предлошка:D-da
Берлин, Германија
НационалностГерманец
Полињаархеологија
Познат поBabylonian Excavations

Јохан Густав Едвард Роберт Колдевеј (10 септември 1855 година во Бланкенбург, Брауншвајг - 4 февруари 1925 година во Берлин ) — архитект и еден од најистакнатите германски археолози набљудувач на древната античка археологија и се смета за основач на современата монументална архитектура и историска архитектура.

Друштвото на Колдевеј[уреди | уреди извор]

Друштвото Колдевеј е основано во 1926 година во Бамберг една година по неговата смрт и се занимавал со археолошки истражувања и постоело како асоцијација за градежно-историски истражувања до денес.

Објавување[уреди | уреди извор]

- * Роберт Колдеј: Античкиот Баурест дер Insel Лесбос . Рејмер, Берлин 1890.

  • Роберт Колдеј, Ото Пухштајн: Ашер, Берлин 1899, Бенд Тафелин.
  • Роберт Колдеј
  • Карл Шуххард

Дополнителна литература[уреди | уреди извор]

- * Валтер Андра: Вавилон. Умре Вервенштат и Ир Асгреб Роберт Колдеј. Берлин 1952 година.

  • Walter Andrae: Lebenserinnerungen eines Ausgräbers . Берлин, 1961; Неуауфлаж Штутгарт, 1988
  • Роберт Бенет: Колдеј - дер Аусгребел Вавилонс . Лондон, 4. Јуни 1995 година
  • Јоахим Марзан / Кетлин Ердман: Роберт Колдеј - археологенбебен . Берлин, 2005 година
  • Олаф Матес: Џејмс Симон. Mäzen im Wilhelminischen Zeitalter . Берлин 2000 ( Bürgerlichkeit, Wertewandel, Mäzenatentum, BD 5); darin auch ein Kapitel über од Роберт Колдеј
  • Felicitas Noeske: Одржан Вавилон. Роберт Колвеј . Во: Кристијан, 60. Jahrgang, Heft 2/2005; S. 26-32
  • Wiedererstehendes Babylon. Ајн Антиката Велштад во Блиц дер Фурчунг . Берлин, 1991 година (Каталог на австралискиот ѕид Вајтерстехенд Вавилон, Музеј на Ворлд и Фригесхрихте на Шталилихен Музеј Преусишир Културбешиц)
  • Ева Стромгенгер, Волфрам Нагел, Кристијан Едер: Фон Гудеа Бис Хамурапи. Grundzüge der Kunst und Geschichte во Altvorderasien. Böhlau Verlag, Келн 2005, Kapitel 21: Anhang 1. Колдеј и Вавилон. S. 208-214)

Надворешни врски[уреди | уреди извор]