Ристрето

Од Википедија — слободната енциклопедија
Двојно ристрето со првата половина од пијалакот во чашата на дното на сликата, а втората половина во чашата на десната страна

Ристрето[1] е „краток пијалак“ (30 мм од двоен дозер) на поконцентрирано еспресо кафе. Се прави со иста количина мелено кафе, но се екстрахира со пофино мелење (исто така од 20 до 30 секунди) со половина вода. Обичниот краток пијалак може да изгледа како ристрето, но во реалност би бил само послаб, поразреден пијалак.[2] Спротивно на ристрето (што на италијански значи „скратено, тесно“) е лунго („долго“), е двоен пијалак.

Без оглед на тоа дали се користи апарат за рачно автоматско мелење, обично се смета дека обичен двоен пијалак е околу 14-18 грама мелено кафе ставено во 60 мм чаша.[3] Така, „двојното рисрето“ користи исто количество зрна кафе, но во само една чаша.

Кафето содржи над илјада ароматични соединенија.[4] Хемискиот состав и вкусот на ристрето се разликуваат од оние на екстракција на целата доза поради три причини:

  1. Поконцентрирано: Првиот дел од која било екстракција е најконцентриран, неговата боја обично е помеѓу темно чоколадо и килибарна боја, додека крајот на пијалакот е многу полесен, варирајќи ја бојата од на темна пита од тиква до различни нијанси (види слика, горе десно). Ова е важен фактор кога пиете еспресо.
  2. Различна рамнотежа: Различни хемиски соединенија во меленото кафе се раствораат во топла вода со различна брзина. Ристретто содржи поголем релативен дел од соединенија кои побрзо се извлекуваат, пропорционално помалку од соединенијата карактеристични за прекумерна екстракција, а со тоа имаат и различна рамнотежа.
  3. Помалку вкупни екстракти: настрана релативните пропорции, помалку соединенија на кафе, од кои кофеинот е само еден од нив - се извлекуваат во ристрето наспроти долгите пијалаци. Ова е важен фактор при разредување на пијалаците во вода или млеко.

Стрејт ристрето - пијалакот кој традиционално се пие од демитас и не се разредува во поголема чаша што содржи млеко или вода - може да се опише како похрабро, пополно, со повеќе тело и помалку горчина. Овие одлики обично му се припишуваат на еспресото, но се поизразени во ристрето. Разредено во чаша вода (на пр Американо или долго црно) или млеко (на пр. лате или капучино), ристрето е помалку горчливо и покажува поинтензивен „еспресо“ карактер.[5]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Ristretto“. dipionline.it.
  2. Realcoffee.co.uk, Glossary, R
  3. „SeattleCoffeeGear.com, "How Much to Grind for a Double Shot of Espresso?". Архивирано од изворникот на 2018-07-12. Посетено на 2023-03-23.
  4. Royal Society of Chemistry, "Chemistry in every cup"
  5. Tien Nguyen (November 30, 2011). „The Ristretto: The Lame Duck of Coffee“. LA Weekly. Посетено на 2015-02-28. The flavor is more intense, sweeter, less bitter since bitter components are introduced at the end of the shot....Overall, you end up with a much more pleasant and flavorful beverage.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]