Капучино

Од Википедија — слободната енциклопедија
Капучино
Капучино
Типврело
Земја на потеклоИталија
Се појавил17 век
Бојатемнокафеаво, црно, светлокафеаво, бело

Капучино — италијански пијалак, традиционално подготвен со еспресо, врело млеко и пена од млеко. Може да се употреби крем наместо млеко, а често се служи со цимет.[1] Употребата на свежо млеко во рестораните и кафетериите е понов феномен и потекнува од 20 век, кога фрижидерите биле во редовна употреба.

Низ историја[уреди | уреди извор]

Капучино и срце нацртано со млекото

Пиењето кафе во Европа станало вообичаено поради традиционалниот турски пијалак што бил мешавина на врела вода и кафе, а понекогаш се додавало и шеќер. Британците започнале да го филтрираат кафето уште во втората половина од 17 век[2] што било прифатено во Франција и во континентална Европа. Во 19 век кафето се варело на различни начини и во посебно создадени направи, за домашна и јавна употреба.

Капучино напишано на италијански јазик (cappuccino) за првпат е споменато во 1930-те години во северна Италија. Капучиното се пие во Европа, Австралија, Јужна Америка и некои делови од Северна Америка. Во Италија, како и во поголемиот дел од Европа, капучино се пие наутро, најчесто за време на појадок, со колач.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. http://www.merriam-webster.com/dictionary/cappuccino
  2. [The Coffee House: A Cultural History, by Markman Ellis (London: Weidenfeld & Nicolson, 2004, page 122+] The Coffee House: A Cultural History, by Markman Ellis (London: Weidenfeld & Nicolson, 2004

Надворешни врски[уреди | уреди извор]