Прејди на содржината

Ресенско

Од Википедија — слободната енциклопедија

Поимот Ресенско се употребува за приближно означување на местото на некој настан и значи дека се случило во околината на градот Ресен, т.е. место кое географски тежнее кон градот. Во зависност од административната поделба дефинирана со соодветна законска регулатива понекогаш се мисли на сите населени места кои потпаѓаат под управување на локалните власти во Општина Ресен, според оваа дефиниција во одредени периоди некои места потпаѓаат под Ресенско, но некогаш и не.

Поврзано

[уреди | уреди извор]