Реон

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Печат на VII белградски реон од 1947

Реон – месност определена со некакви географски, економски и сл. признаци; дел од населено место определено со некакви признаци.[1] Го одликува одредена географско-територијални хомогеност и специфичност. Спрема големината може да се издвојат микро, мезо и макрореони.

Исто така, реон може да биде административно територијална единица во уредувањето на некои држави, на пр. Русија, Белорусија и др. Понекогаш реонот се смета и за синоним за регија.

Поделба на реоните[уреди | уреди извор]

Во однос на нивната функционална класификација и издвојување се разликуваат следните видови реони:

  • економски
  • физичко-географски
  • физиономски
  • функционални

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

  • Мастило, Наталија (2005): Речник савремене српске географске терминологије, Географски факултет, Београд