Рашадски јазици

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Рашадски јазици
Тегалиско-тагојски јазици
Географска
распространетост:
Судан
Класификација:нигер-конгоански
  • рашадски јазици
Гранки:

Рашадските јазици сочинуваат мала јазична група на кардофанските јазици. Иако се ставаат во групата на кардофански јазици, нивното место во нигер-конгоанските јазици не е утврдено. Овие јазици се зборуваат во Судан и има предлози од јазичари повторно да се класифицираат овие јазици, овој пат како посебна гранка во нигер-конгоанските јазици.

Јазици[уреди | уреди извор]

Во групата на рашадски јазици спаѓаат[1]:

рашадски 
 тагојски јазик 

умалиски јазик, морепски јазик, гојски јазик, орички јазик


 тегалиски јазик 

гомски јазик? тингалски јазик (каџакџа)Забелешка: Јазиците во закосени букви често се сметаат за дијалекти на тагојскиот, односно тегалскиот јазик.

Наводи[уреди | уреди извор]

Користена литература[уреди | уреди извор]

✻ Roger Blench. Unpublished. Kordofanian and Niger-Congo: an evaluation of the evidence.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Рашадските јазици на Етнолог