Рахитис

Од Википедија — слободната енциклопедија
Рахитис
XrayRicketsLegssmall.jpg
Класификација и надворешни извори
СпецијалностЕндокринологија
МКБ-10E55
МКБ-9268
DiseasesDB9351
MedlinePlus000344
eMedicineped/2014
MeSHD012279
Esculaap4.svg    Ве молиме, обрнете внимание на ова важно предупредување
во врска со темите од областа на медицината (здравјето).Рахитисот претставува метаболично заболување на коските во фаза на растењето. Се јавува како последица на недостаток на витаминот Д.

Класификација
П · Р · П
Надворешни извори