Бери-бери

Од Википедија — слободната енциклопедија
Бери-бери
Класификација и надворешни извори
СпецијалностЕндокринологија
МКБ-10E51.1
МКБ-9265.0
DiseasesDB14107
eMedicineped/229 med/221
MeSHD001602
Esculaap4.svg    Ве молиме, обрнете внимание на ова важно предупредување
во врска со темите од областа на медицината (здравјето).Бери-бери или Берибери е невролошко и кардиоваскуларно пореметување коешто настанува заради недостаток на витамин Б1. Оваа болест денес е доста ретка. Витамин Б1 е доста распространет во природата. Се наоѓа во секое овошје, житарици (особено интегрални) и зеленчук. Белиот шеќер и белото брашно немаат витамин Б1. Исхраната заснована на овошје, зеленчук и житарици ги задоволува потребите на организмот за овој витамин.

Бери-бери како тема во уметноста и во популарната култура[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]