Ракопашна борба

Од Википедија — слободната енциклопедија
Ракопашна борба во Вооружените сили на САД.

Ракопашна борба или ракопашен бој — физичка пресметка помеѓу два или повеќе противници на многу мало растојание (при дофат, гради в гради). Тоа може да вклучува удирање, борење или и двете, и може да вклучува оружја или невооружена борба. Техниките за ракопашна борба се разликуваат значително, цртајќи од боречки вештини, системи за самоодбрана, воена обука и боречки спортови. Целите на ракопашната борба можат да вклучуваат онеспособување или покорување на противникот, стекнување контрола или бегство од опасна ситуација. Техниките што вообичаено се користат во ракопашната борба вклучуваат удари, клоци, заклучување на зглобовите, фрлања и поднесоци. Обуката за ракопашната борба често ја нагласува физичката подготвеност, умствената подготвеност и осознавањето за ситуацијата. Се користи во различни контексти, вклучувајќи воена борба, спроведување на законот, самоодбрана и натпреварувачки боречки вештини.[1][2][3]

Ракопашната борба се практикува во различни услови, вклучувајќи воена обука, академии за спроведување на законот, училишта за боречки вештини и програми за самоодбрана. Неговата ефикасност зависи не само од физичките техники, туку и од чинителите како што се напрегнатоста на обуката, мускулното паметење, рефлексите и способноста за прилагодување кон променливите околности во вистински средби.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Hunsicker, A., Advanced Skills in Executive Protection, Boca Raton FL: Universal Publishers, ISBN 1-59942-849-0, ISBN 978-1-59942-849-9, p. 51
  2. „Martial Arts And Hand-To-Hand Combat In The World's Militaries“. Forces Network (англиски). 2021-07-21. Посетено на 2024-04-20.
  3. „Hand to Hand Combat (Concept)“. Giant Bomb (англиски). Посетено на 2024-04-20.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]