Прејди на содржината

Ракитница (река)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Поглед кон Ракитница

Ракитница е река во Босна и Херцеговина, притока на реката Прача.

Извира на висина од 800 м надморска височина кај Степни Дол (недалеку од Вареш). Ја пресекува Рогатичката котлина и попат во неа се влеваат нејзините притоки Берег, Радава и Грачаница, а во самиот град Рогатица има две притоки Топлик и Сутјеска а понатаму и реката Лукавица.

Делот од реката кој тече ниц Рогатица е уреден и регулиран. Во центарот на Рогатица, на Ракитица се наоѓа бањата Закула. Во месноста Саставци (480 м) се влева во реката Прача. Ракитница е долга околу 25 километри.

Оваа статија за река е никулец. Може да помогнете со нејзиното уредување!