Разговор:Прилеп

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
WikiProject Macedonia Logo mk.svg Оваа статија е дел од ВикиПроект Македонија, чии цели се создавање стандардизиран, информативен и лесен за користење извор за Македонија. Ако сакате да земете учествувате во овој проект, ве молиме посетете ја страната на проектот, каде можете да се приклучите на проектната екипа.

Населението и името на Прилеп[уреди извор]

Овие податоци ви се грешни. Тие сат податоците за населението во Општина Прилеп (старата од 1996-2004) и то од пописо 1994 година. Да ви напоменам оти сега општината се зголеми оти во нејзе се приклучија старите општини Тополчани и Витолиште. МАКЕДОНЦИТЕ се доминантно најбројни и неможи да стани зброр за шиптари итн. Единствена втора етничка група се циганите.

Инаку населението на град Прилеп е (само на градот) 64 184 (во 1994) и 65 897 (2002)

За името можи да се речи оти ова предание на Цепенков е делумно точно. Но мора да се напомени дека уште во антиката (МАКЕДОНСКА) Прилеп го има носено името Prilapon.

Џамија во Прилеп појќе нема! Служи ко мочалиште и ќенеф! :)

Ѓорѓи Талески, Прилеп,МАКЕДОНИЈА В.Е.П.

Повеќе податоци за населението[уреди извор]

Сметам дека е срамота за градот Воден, кој е под грчко, да има подобри стари статистики за населението одколку за нашите градови Прилеп, Штип, Битола, Куманово, Велес, Охрид, Струмица и т.н.:

http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D0%BD

http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D1%80%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D0%BF
http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%A8%D1%82%D0%B8%D0%BF
http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%B8%D1%82%D0%BE%D0%BB%D0%B0
http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D1%83%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BE
http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D1%81
http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%9E%D1%85%D1%80%D0%B8%D0%B4
http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D1%82%D1%80%D1%83%D0%BC%D0%B8%D1%86%D0%B0

Добро што ги има резултатите од пописот од 2002 година, али светот не почнал тогаш.

89.215.42.96 17:44, 02 февруари 2009 (UTC)

brest-bot проверка на правопис[уреди извор]

  • Податотека наместо Image, вики клучни зборови на македонски.
  • јули име на месец со кое не почнува реченица, со мала буква.

Ако имате забележано други синтаксни грешки кои многукратно се повторуваат низ страниците, можете да побарате истите со помош на ботот да се исправат.--Brest-bot (разговор) 20:49, 27 јули 2009 (UTC), управуван од Brest.

brest-bot проверка на правопис[уреди извор]

  • Наводи наместо Референци, англизам.
  • цитирана веб страница наместо cite web, назив на шаблон на македонски јазик.

Ако имате забележано други синтаксни грешки кои многукратно се повторуваат низ страниците, можете да побарате истите со помош на ботот да се исправат.--Brest-bot (разговор) 22:36, 2 јуни 2010 (CEST), управуван од Brest.