Разговор:Преспански договор

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
WikiProject Macedonia Logo mk.svg Оваа статија е дел од ВикиПроект Македонија, чии цели се создавање стандардизиран, информативен и лесен за користење извор за Македонија. Ако сакате да земете учествувате во овој проект, ве молиме посетете ја страната на проектот, каде можете да се приклучите на проектната екипа.

Содржина на договорот[уреди извор]

Бидејќи претставувањето на содржината на договорот со секој член поединечно, како што е сега, зафаќа премногу простор и не е добро естетски, предлагам преку описна форма во неколку пасуси да се претстави содржината. --Идеологист (разговор) 18:35, 30 јуни 2018 (CEST)

Ehrlich91, не разбрав оти беше избрешан текстот на член 7, коj споменува дека и двете држави признаваат за нивното соодветно разбирање на поимите „Македонија“ и „македонско“. Истите се однесуваат на различен историски контекст и културното наследство. Кога се упатува на Грција, овие термини ја означуваат областа и луѓето од нејзиниот северен регион, како и хеленистичката цивилизација, историја и култура на тој регион. Кога се упатува на Република Македонија, овие поими ја означуваат нејзината територија, јазик и народ, со своја, различна историја и култура. Не можам да видам каде веќе ова е објаснето, во текстот?Jingiby (разговор) 13:15, 19 април 2020 (CEST)
@Jingiby: Едноставно е, веќе е споменато погоре, а ти тоа го ставаш без никаков извор. Статијата треба да се подобри, но вакво делумно додавање без извори е исто така непотребно. Поздрав --Ehrlich91 (разговор) 13:18, 19 април 2020 (CEST)