Разговор:Обединета Македонија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Иредентизам[уреди извор]

Иредентизмот е: термин кој се однесува на националистичко движење и идеологии кои се заложуваат за менување на државните граници со цел етничките малцинства кои живеат во други држави да подпаднат под власт на државата каде што тој етникум е мнозинство.

А во статиjата jасно пишува: Обединета Македонија е концепт за македонско национално единство во рамките на една држава (Република Македонија) и враќање на териториите на Македонија раздадени на соседните држави со Букурешкиот договор од 1913.

Категориjа Иредентизам е сосем точна. Поздрав! --Стан 23:01, 12 септември 2008 (UTC)

Терминот е во употреба од раните 1900 години, а Република Македонија постои од 1991 година. Овде не се работи за иредентизам, со оглед на тоа што во тоа време Македонија не постоела како држава, туку се работи за стремеж на македонскиот народ за национално обединување на своите етнички и историски територии.--brest 23:28, 12 септември 2008 (UTC)

Верно е од ранните 1900, а е до ден денешен. Цитат: Иредентизмот и во денешно време е службена политика на некои држави а со самото тоа и потенцијална искра за предизвикување на нестабилност на многу делови низ светот. Пример спорот помеѓу Индија и Пакистан околу Кашмир. Кинеското непризнавање на Тајван како самостојна држава и сл. Дали уште мислите дека ова не е иредентизам и дали го нема денес? --Стан 23:31, 12 септември 2008 (UTC)

Официјалната државна политика на Република Македонија не го подржува овој концепт, впрочем тоа е запишано и во самиот устав.--brest 23:49, 12 септември 2008 (UTC)

Сега што, Санстефанска Бугарија е иредентизам (како кажа Raso mk "per others wikis you troll" ;), а Обединета Македонија, не е иредентизам (вопреки дека во другите википедии е пишувано како иредентизам "you troll" ;) ) и има примери со современни држави, вклучитено со Република Македониjа. Дали ова не е двоен стандарт? :) --Стан 23:39, 12 септември 2008 (UTC)

Па учиме од ВАС бугарите you greeny!!!--Raso mk 23:44, 12 септември 2008 (UTC)
Брест, дали за "Обединета Македониjа" требе да се "менуват на државните граници со цел етничките малцинства кои живеат во други држави да подпаднат под власт на државата каде што тој етникум е мнозинство". Да, требе, зашто требе да се вземат земи кои се во Грциja, Бугариjа, Албаниjа, Косово и Србия. Значи Обединета Македониjа обфака точно определението за иредентизам. Цитат од англиската "Irredentism is any position advocating annexation of territories administered by another state on the grounds of common ethnicity or prior historical possession, actual or alleged. Some of these movements are also called pan movements. It is a feature of identity politics and cultural and political geography. Since most borders have been moved and redrawn at one point, a great many countries could theoretically present irredentist claims to their neighbours." --Стан 23:48, 12 септември 2008 (UTC)
Прими искрени честитки за новото работно место „Портпарол на Бакојани“. Ко неа да ја слушам, или пак многу гледаш грчки--Raso mk 23:51, 12 септември 2008 (UTC)
Raso mk, ме радва дека се учите од нас, ама нешто не си се научил добро. Убаво е дека поне еден термин те научив. И ова е се нешто. После морам да те научам да читаш, преди да вракаш промени. --Стан 23:52, 12 септември 2008 (UTC)
Мислев на двојните стандарди. Друго нама што да учиме од Вас.--Raso mk 23:54, 12 септември 2008 (UTC)
Брест, види убаво: Иредентизам е термин кој се однесува на националистичко движење - никаде не пишува дека иредентизмот е задолжително државна политика. Пак да цитирам: движење, не државна политика! --Стан 23:55, 12 септември 2008 (UTC)
И друго Брест. Официјалната државна политика на Бугариja нема територијални претенции кон Турциjа, Грциjа, Република Македониjа, Србија, Косово и Романиjа, но Санстефанска Бугарија е иредентизам, а Обединета Македониja не е? --Стан 00:01, 13 септември 2008 (UTC)
Ta нели е тоа вашата историческа област. Каков концепт бараш сега? --Raso mk 00:07, 13 септември 2008 (UTC)
Иредентизмот е кога имаш териоријални претензии кон други држави. Ние немаме територијални претензии. :) --Стан 00:10, 13 септември 2008 (UTC)

Овде дискутираме за терминот Обединета Македонија, на страницата за разговор на статијата Санстефанска Бугарија нека се дискутира за тоа прашање дали е или не е иредентизам. Самата статија Санстефанска Бугарија не зборува за никакво движење или државна политика. --brest 00:11, 13 септември 2008 (UTC)

Еј не ја навредувај дотолку мојата интелегенција, не сум јас растен во саксија. Вашите претензии се четиридимензионални (во секој поглед). --Raso mk 00:14, 13 септември 2008 (UTC)
Добро бе Брест, како jа мислуваш оваа "Обединета Македониja" без "менување на државните граници со цел етничките малцинства кои живеат во други држави да подпаднат под власт на државата каде што тој етникум е мнозинство"? Да прашам попросто... возможна ли е "Обединета Македониja" без менуване на државните гранци? Ова треба да одговори на вопросот дали е иредентизам или не. --Стан 00:20, 13 септември 2008 (UTC)

Овој концепт бил концепт од 1900 години, кога воопшто не постоела држава Македонија, што значи не можело да стане збор за иредентизам, т.е. менување на граници на дргу држави (постоечки) за сметка на некоја држава (постоечка). Денешна Република Македонија (постоечка) нема територијални претензии кон своите соседи каде живее македонско национално малцинство, како и што Република Бугарија (постоечка, денешна) нема територијални претензии кон други соседни држави (постоечки). Овој концепт постои и денес кај македонскиот народ, но сега во смисла на Европа без граници и е широко подржан од официјалната политика на Република Македонија (како матична држава на македонците). Но проблемите за остварување на овој концепт (Обединета Македонија во Обединета Европа) ги прави некој друг, кој со тврдењата дека Република Македонија го подржува иредентизмот си ја ишка мувата од капата. Крадецот викал дрштего луѓе крадецот. Една од поголемите пречки за остварување на овој концепт беше и НАТО самитот во Букурешт 2008, како и перзистентните блокади во ЕУ институциите. Секако не се исклучени ситуациите кога политички партии, групи на луѓе и поединци го прифаќаат и методот на насилно менување на границите како средство за остварување на овој концепт.--brest 00:49, 13 септември 2008 (UTC)

А концептот од преди да го има Кнежество Бугариjа, т.е. од времето на Санстефанска Бугариjа е иредентизам? Со какво Обединета Македониjа се разликува во ова со Санстефанска Бугариjа? --Стан 01:18, 13 септември 2008 (UTC)

brest-bot проверка на правопис[уреди извор]

  • Промена на зборови од типот сеуште во сѐ уште , одделни зборови сѐ, уште, е акцентирано.
  • Податотека наместо File, вики клучни зборови на македонски.

Ако имате забележано други синтаксни грешки кои многукратно се повторуваат низ страниците, можете да побарате истите со помош на ботот да се исправат.--Brest-bot (разговор) 09:41, 27 јули 2009 (UTC), управуван од Brest.