Разговор:Аристотел

Содржината на страницата не е поддржана на други јазици.
Од Википедија — слободната енциклопедија
ВикиПроект Философија
Оваа статија е дел од ВикиПроект Философија, збир на волонтери и ресурси насочени кон зголемување на бројот и квалитетот на енциклопедиските статии на оваа тема. Ако сте заинтересирани за подобрување на овие теми, или сте заинтересирани за повеќе информации, погледнете ја проектната страница.
III Оваа страница е оценета како класа III според скалата за квалитет на проектот.

Врвна

Оваа страница е од врвна важност според скалата за важност на проектот.

Знам дека е роден во Стагира, и дека бил учител на Александар Македонски, ама да се тврди дека бил антички Македонец е, најблаго речено, невообичаено, па дури и за македонската историска наука. Википедија не е место за оригинално истражување. Речиси сите странски истражувачи и повеќето македонски извори го третираат како старогрчки философ, не гледам зошто македонската Википедија би го третирала поинаку. --FlavrSavr (разговор) 02:29, 3 јануари 2009 (UTC)

И во српска литература сум читал дека е македонски философ. -- MacedonianBoy  Oui? 10:08, 3 јануари 2009 (UTC)
MacedonianBoy, тоа е во ред, меѓутоа огромното мнозинство, светски, регионални, па и македонски историчари го разгледуваат како старогрчки философ. Кога станува збор за Македонија, под огромно мнозинство, подразбирам: сите историски учебници (за основно, средно, и факултет), сите учебници по философија, сите издадени енциклопедии и 90 проценти од публикациите на оваа тема. Речиси постои консензус во разгледувањето на Аристотел како старогрчки философ. Според неутралната гледна точка: Статии што ги споредуваат гледиштата не треба да им даваат на малцинските гледишта толку детален опис како на попопуларните гледишта. Ние не треба да се обидуваме да прикажеме спор така што едно гледиште кое го делат само мал број на луѓе заслужува исто толку внимание колку и мнозинското гледиште. Ова може да не доведе на погрешен пат во прикажувањето на обликот на спорот. Ако веќе го прикажуваме спорот правично, ние треба да ги прикажеме конкурентските гледишта во пропорција со нивното репрезентирање меѓу експертите на таа тема, или меѓу вмешаните страни. --FlavrSavr (разговор) 13:17, 3 јануари 2009 (UTC)

Така е! Јас предлагам да се смени „старомакедонски“ со „старогрчки“, а дебатите да си продолжат на некое друго место. --92.53.49.2 (разговор) 16:18, 6 септември 2013 (CEST)Одговори[одговори]

brest-bot проверка на правопис[уреди извор]

  • Наводи наместо Референци, англизам.
  • наводи наместо референци, англизам.

Ако имате забележано други синтаксни грешки кои многукратно се повторуваат низ страниците, можете да побарате истите со помош на ботот да се исправат.--Brest-bot (разговор) 17:12, 1 јуни 2010 (CEST), управуван од Brest.Одговори[одговори]

brest-bot проверка на правопис[уреди извор]

  • филизоф* во философ*, с наместо з, правописна грешка.

Ако имате забележано други синтаксни грешки кои многукратно се повторуваат низ страниците, можете да побарате истите со помош на ботот да се исправат.--Brest-bot (разговор) 13:16, 6 август 2010 (CEST), управуван од Brest.Одговори[одговори]