Разговор:Александар III Македонски

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Featured article star - cross.svg Оваа статија е поранешна избрана статија на Википедија на македонски јазик. На оваа страница може да предложите подобрување на статијата, со што истата повторно би ги задоволувала критериумите за избрана статија. Откако статијата ќе се подобри, истата може повторно да биде номинирана за избрана.
WikiProject Macedonia Logo mk.svg Оваа статија е дел од ВикиПроект Македонија, чии цели се создавање стандардизиран, информативен и лесен за користење извор за Македонија. Ако сакате да земете учествувате во овој проект, ве молиме посетете ја страната на проектот, каде можете да се приклучите на проектната екипа.

brest-bot проверка на правопис[уреди извор]

  • Промена на зборови од типот превзема... во презема..., без в.
  • Промена на зборови од типот сеуште во сѐ уште , одвоени зборови сѐ, уште, е акцентирано.
  • Кој што, разлеани зборови.
  • Двесте наместо двеста.

Ако имате забележано други синтаксни грешки кои многукратно се повторуваат низ страниците, можете да побарате истите со помош на ботот да се исправат.--Brest-bot (разговор) 16:47, 22 февруари 2009 (UTC), управуван од Brest.

не сфаќам[уреди извор]

Никаде не пишува дека е Грк. Тоа не можам да го сватам! Па не е Грк! Затоа му е името Александар Македонски... Колку што сум јас запознат со историја, во светската историска наука (негрчка и немакедонска) постои консензус дека александар е грк. Едно е што сакаме друго е што е реалност. Википедија треба да зема НГТ. Барам да се додадат релеванти толкувања и владеачки ставови во светската историска наука за етничката припадност на Александар Македонски. Не сум гркоман, само имам фобија кога некој нешто третира ненаучно и пристрасно. --Tomsaso (разговор) 01:43, 3 април 2009 (UTC)

Овде е така и во многу други статии. Пример - Македонски лав, каде делот за антиката е целосно во конфликт со мнозинските ставови во науката. За голем броj уредувачи изгледа не е можно да се разбере дека од една страна требва да бидат прикажани сите релевантни гледни точки, а од друга дека водечките ставови на мнозинството академски истражувачи мора да бидат водечки и во статиите... Поздрави, Бобан Applications-internet.svg Крумески 19:54, 3 април 2009 (UTC)

79.126.224.248 (разговор) 15:27, 23 мај 2010 (UTC)можеш и да провериш дека и на сите странски страници од Википедија Александар е преставен како Македонски крал освен се разбира грчката, а со такви како тебе нема далеку да стигнеме ако ние не си го почитуваме она што е наше не знам од кого да очекуваме79.126.224.248 (разговор) 15:27, 23 мај 2010 (UTC)

Tomsaso, едно е консензус, друго е факт. На пример, консензус може да биде дел од заговор, а факт не. :) Ова беше само шега, нормално, иако тоа е факт. --iNkubusse A? 18:09, 24 мај 2010 (UTC)

brest-bot проверка на правопис[уреди извор]

  • којшто наместо кој што, одделни зборови.
  • Податотека наместо Image, вики клучни зборови на македонски.

Ако имате забележано други синтаксни грешки кои многукратно се повторуваат низ страниците, можете да побарате истите со помош на ботот да се исправат.--Brest-bot (разговор) 07:06, 25 јули 2009 (UTC), управуван од Brest.

brest-bot проверка на правопис[уреди извор]

Ако имате забележано други синтаксни грешки кои многукратно се повторуваат низ страниците, можете да побарате истите со помош на ботот да се исправат.--Brest-bot (разговор) 11:25, 6 август 2010 (CEST), управуван од Brest.

Моля, добавете информация за извори.[уреди извор]

Бракя!

Когато пишем история трябва да се съобразяваме с изискванията на историческата наука.

Забелязох нещо интересно, когато четох тази статия - няма ни една препратка към "Секундарни извори на информации" - http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%B5%D0%BA%D1%83%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%B8_%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B8_%D0%BD%D0%B0_%D0%B8%D0%BD%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%B8

Моля, съобразявайте се с изискванията на "Википедија" да цитирате източниците си. http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D0%B8%D0%BA%D0%B8%D0%BF%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%98%D0%B0:%D0%91%D0%B5%D0%B7_%D1%81%D0%B2%D0%BE%D0%B8_%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%B6%D1%83%D0%B2%D0%B0%D1%9A%D0%B0

Сигурен съм че страницата ще бъде много по-професионална ако се поразровим и открием "историчари" с доказани академични възможности, които подкрепят твърденията ни. Вижте например съотвентната страница на английски:http://en.wikipedia.org/wiki/Alexander_the_Great и отидете най-долу, където има части с наименования като References, Sources и Further Reading.

Принцип във всяка наука е да се предоставя информация по такъв начин, че всички да могат да проверят дали е вярна. Няма наука там където има потайности.

Горд съм че страницата на великия Александър на "македонски" е featured article, но същевременно ми малко чудно... Кой го е решил това? Експерт? Група експерти? Популярен вот?

Както и да е, надявам се да вземете приятелското ми предложение присърце. Току виж сме получили признание от международната историческа наука, кой знае...

Искрено ваш,

Павел Станков

--Pavel Stankov (разговор) 20:12, 15 мај 2013 (CEST)ж

ххааа[уреди извор]

Цар Константин је рођен у Нишу, значи ли то да је био Србин или српски цар? Благо оном ко рано полуди...Македонски народ можда има дугу историју традицију и лултуру, али је македонска историографија започела рад 1945. године, пре тога је НЕМА, не постоји! Дакле, у македонске историјске личности и владаре можете да убрајате личности новог и најновијег дооба типа Тупурковски, Колишевски, Глигоров или неке борце из ВМРО, јер тада већ постоје одређене назнаке да баш сви македонци не сматрају да су Бугари. Све оно пре тога најбоље да оставите тамо где му је место, да се додатно не срамотите и не бламирате. Пре свега треба поћи од добровољног изјашњавања одређене особе о сопственој етничкој припадности. Ширећи хеленство и хеленску културу широм тада познатог света Александар велики сигурно није остављао рецепте за Баницу и Ајварм нити су му деда и баба били Трајче и Донка. 109.245.102.51 (разговор) 16:12, 1 октомври 2014 (CEST) 109.245.102.51 (разговор) 16:07, 1 октомври 2014 (CEST)