Развој на апликација за мобилен телефон

Од Википедија — слободната енциклопедија

Развој на мобилна апликација е чин или процес со кој се развива мобилна апликација за мобилни уреди, како што се лични дигитални асистенти, дигитални асистенти на претпријатијата или мобилни телефони. Овие апликации можат да бидат претходно инсталирани на телефони за време на производствените платформи или да се доставуваат како семрежни прилози со помош на серверска или клиентска обработка (на пример, JavaScript) за да се обезбеди искуство „слично на апликација“ во рамките на прелистувач. Програмерите на апликативен софтвер, исто така, мораат да земат предвид долг спектар на големини на екранот, хардверски спецификации и конфигурации, поради интензивната конкуренција во мобилниот софтвер и промените во секоја од платформите. Развојот на мобилни апликации бележи постојан пораст, во остварените приходи и работни места. Аналитички извештај од 2013 година проценува дека има 529,000 директни работни места за економија на апликации во ЕУ, потоа 28 членки (вклучително и Велика Британија), од кои 60% се развивачи на мобилни апликации.

Како дел од процесот на развој, дизајнот на мобилниот кориснички интерфејс (UI) е исто така неопходен во создавањето на мобилни апликации. Мобилниот кориснички интерфејс ги смета ограничувањата, контекстите, екранот, влезот и подвижноста како контури за дизајн. Корисникот е често во фокусот на интеракција со нивниот уред, а интерфејсот вклучува компоненти и од хардвер и од софтвер. Внесувањето на корисникот им овозможува на корисниците да манипулираат со системот, а излезот на уредот му овозможува на системот да ги означи ефектите од манипулацијата на корисниците. Ограничувањата за дизајнирање на мобилен кориснички интерфејс вклучуваат ограничено внимание и форматни фактори, како што се големината на екранот на мобилниот уред за раката (ите) на корисникот. Контекстите за мобилен кориснички интерфејс сигнализираат знаци од активноста на корисникот, како што се локацијата и распоредот што може да се прикаже од интеракциите на корисникот во мобилна апликација. Генерално, целта на дизајнот на мобилниот интерфејс е главно за разбирлив, лесен за кориснички интерфејс. Интерфејсот на мобилните апликации треба: да го земе предвид ограниченото внимание на корисниците, да ги минимизира притискањата на тастатурата и да биде ориентиран кон задачи со минимален пакет на функции. Оваа функционалност е поддржана од платформи за апликации на мобилни претпријатија или интегрирани околини за развој (IDE).

Мобилните кориснички интерфејси или предните делови се потпираат на задните краеви на мобилните уреди за поддршка на пристапот до системите на претпријатието. Мобилниот заден дел го олеснува рутирањето на податоците, безбедноста, автентикацијата, овластувањето, работата надвор од мрежата и оркестрирањето на услугите. Оваа функционалност е поддржана од мешавина на компоненти на средниот софтвер, вклучително сервер за апликации за мобилни телефони, заднински заднини како услуга (MBaaS) и инфраструктура ориентирана кон услуги (SOA).

Развојот на мобилни апликации станува сè повеќе критичен за многу бизниси со повеќе од 3 милијарди луѓе ширум светот кои користат паметни телефони, повеќе од 1,5 милијарди користат таблети заклучно со 2019 година. Корисниците, во просек, поминуваат 90 проценти од своето време за мобилни телефони во апликации и има повеќе од 700 милиони преземања апликации од различни продавници за апликации.

Испробување апликации за мобилни телефони[уреди | уреди извор]

Мобилните апликации прво се испробуваат во рамките на развојната[1] примечание в википедии средина со употреба на емулатори, а подоцна се подложени на теренско испробување. Емулаторите обезбедуваат евтин начин за испробување апликации на мобилни телефони до кои програмерите можеби немаат физички пристап. Следниве се примери на алатки што се користат за испробување на апликации низ најпопуларните мобилни оперативни системи.

Google Android Emulator[2] - емулатор на Андроид кој е закрпен да работи на компјутер со Виндоус како самостојна апликација, без да мора да се презема и инсталира комплетниот и комплексен Андроид SDK. Може да се инсталира и апликациите што се компатибилни со Android може да се испробуваат на него.

The official Android SDK Emulator - емулатор на мобилен уред кој ги имитира сите хардверски и софтверски одлики на типичен мобилен уред (без повици).

TestiPhone - симулатор заснован на прелистувач за брзо испробување на семрежни прилози на iPhone. Оваа алатка е испробувана и работи со користење на Internet Explorer 7, Firefox 2 и Safari 3.

iPhoney - дава околина за прелистување прецизна со пиксели и се напојува со Safari. Може да се користи при развој на мрежни места за iPhone. Не е симулатор на iPhone, туку е дизајниран за веб-развивачи кои сакаат да создадат мрежни места 320 на 480 (или 480 на 320) за употреба со iPhone. iPhoney ќе работи само на OS X 10.4.7 или понов.

BlackBerry Simulator - Постојат различни официјални BlackBerry симулатори достапни за да ја имитираат функционалноста на вистинските BlackBerry производи и да испробуваат како софтверот, екранот, тастатурата и тркалото на уредот ќе работат со апликацијата.

Windows UI Automation - За да ги испробувате апликациите што ја користат технологијата Microsoft UI Automation, потребна е Windows Automation API 3.0. Претходно е инсталиран на Windows 7, Windows Server 2008 R2 и подоцнежните верзии на Windows. На други оперативни системи, можете да инсталирате со користење на Windows Update или да го преземете од мрежната страница на Microsoft.

MobiOne Developer - мобилна веб-интегрирана околина за развој (IDE) за Windows која им помага на развивачите да кодираат, испробуваат, дебагираат, пакетуваат и распоредуваат мобилни семрежни прилози на уреди како iPhone, BlackBerry, Android и Palm Pre. MobiOne Developer официјално беше прогласен за Крај на животот до крајот на 2014 година.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. mobile development (англиски)
  2. Google Android Emulator (англиски)