Равенка на состојбата

Од Википедија — слободната енциклопедија

Равенка на состојбата – равенка која преку притисокот, температурата и волуменот го опишува однесувањето на гасот и се изразува во облик

Равенки на состојбата за посебни модели[уреди | уреди извор]

  • Равенка на состојбата на идеален гас:
  • Равенка на состојбата на Ван дер Валсов гас:
  • Равенка на состојба на Редлих-Квонг (Redlich-Kwong):
  • Соаова модификација на равенката на состојбата на Редлих-Квонг:
  • Равенка на состојба на Пенг-Робинсон:
  • Равенка на состојба на Пенг-Робинсон-Страјек-Вера (Peng-Robinson-Stryjek-Vera):
  • Равенка на состојба на Елиот-Суреш-Донохова (Elliott, Suresh, Donohue):
  • Равенка на состојба на Диетричи (Dieterici) једначина стања:
  • Равенка на состојба на Виријал:
  • Равенка на состојба на Бенедикт-Веб-Рубин:

Поврзано[уреди | уреди извор]