Рабдомиолиза

Од Википедија — слободната енциклопедија
Рабдомиолиза
A container half-full with brown-stained urine, characteristic for rhabdomyolysis
Урина од лице со рабдомиолиза со карактеристично кафено обојување како резултат на миоглобинурија
СпецијалностУргентна медицина Уреди на Википодатоците

Рабдомиолиза е состојба при која доаѓа до брзо распаѓање на оштетените скелетни мускули. Симптомите можат да вклучуваат мускулна болка, слабост, повраќање и конфузија. Урината може да има боја на чај или да настане аритмија. Некои од разградните производи на мускулите, како белковината миоглобин, се штетни за бубрезите и може да доведат до бубрежна слабост.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Класификација
П · Р · П
Надворешни извори