Пуми

Од Википедија — слободната енциклопедија
Puma
Период: доцен плиоцен - денес
Puma concolor
Научна класификација
Царство: Животни
Колено: `Рбетници
Класа: Цицачи
Ред: Месојадци
Семејство: Мачки
Потсемејство: Felinae
Род: Puma
(Jardine, 1834)
сегашните Puma област

Пуми (латPuma) се род на цицачи од семејството Felidae. Овој род се состои од два ќиви и два изумрени видови. Претходно Puma yagouaroundi застана во посебен род, Herpailurus, но молекуларно-генетски истражувања покажаа тесна врска помеѓу овие два вида, и модерен систематика да ги вклучат во едно семејство. Друг резултат на ДНК студии е дека на најблиските роднини на модерната пум е гепард. Современите типи на родот пум живеат во Северна и Јужна Америка и имаат монотоно боја. Puma pardoides живеел во Евроазија и Африка.

Типови[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  • Stephen J. O'Brien and Warren E. Johnson (2007) The Evolution of Cats.
  • Hemmer, H., Kahlike, R.-D. & Vekua, A. K. (2004) The Old World puma Puma pardoides (Owen, 1846) (Carnivora: Felidae) in the Lower Villafranchian (Upper Pliocene) of Kvabebi (East Georgia, Transcaucasia) and its evolutionary and biogeographical significance
  • Pumas of South Africa, cheetahs of France, jaguars of England Архивирано на 17 август 2011 г.