Пудла

Од Википедија — слободната енциклопедија
Пудла
Други имиња
Пудла
Пудлица
Caniche
Barbone
Земја на потекло
врска=Германија|алт=Германија|граничник|23x23пкс Германија / врска=Француска|алт=Француска|граничник|23x23пкс Франција
Класификација
ФЦИ: Група 9 Секција 2 #172
AKC: Стандардни, Минијатурни, Играчки
КС(ВЕЛИКА БРИТАНИЈА): Стандардни, Минијатурни, Играчки
УКЦ: Стандардни, Минијатурнни, Играчки
Edguai стандарди (надворешни poveznice)
FCI, AKC Архивирано на 8 декември 2014 г., ANKC, CKC

КС(ВЕЛИКА БРИТАНИЈА), БРИТАНСКИ

Пудла (или пудлица) — раса на куче која може да се најде во три димензии (стандардни, минијатурни и играчки), која има крзно женски капут(бунда). Првично се одгледувале како ретривер, раса кој е вешта како спортско куче, а тоавклчуваагилност, послушност, следење и дури и гонење. Пудлицит се раса на кучиња кои собрале голрма чест во многу изложби на кучиња на сите раси.

Историја[уреди | уреди извор]

Слика на Пудлица од 16 век
Пудлица од 17 век

Се смета дека оваа расата потекнува од Германија,[1], каде што била позната како Пудлхаунд. Пудла ( англиски "барица"), потекнува од низок германски глагол со значење "прскање", и зборот хаунд што личи на германскиот збор Hund за куче. Расата била стандардизирана во Франција, каде што најчесто се користи како воден ретривер [2].

Пудлицата одамна е распространета на Европскиот континент, пред да биде доведена во Англија. Била главно домашно милениче на крајот од 18-ти век во Шпанија, како што е прикажано на цртежите од шпански уметник , Франсиска Гоја. Француската пудлица (играчка) се одгледувала како разгалена, но омилена раса за времето кога владеел  Луј XVI.[3]

Пудлицата се сретнува најмалку во три големини, вклучувајќи стандардна, минијатурна и играчка. Според Американскиот Кинолошки клуб , Стандардната пудла е најстара од трите сорти,[4] а подоцна се изградени сортите од минијатурни димензии до играчки. Најмалата, односно сортата играчки е развиени во Англија во 18 век[5].

Пудлиците, како водениот ретривер сè уште се користи за лов.[6] Нивното крзно е отпорно на влага, што помага во нивното бањање. Предците на пудлицата биле добри пливачи, иако еден член на семејството, што се користел за да се најде тартуф (вид на куче што може да биде од големината на играчка до џуџеста големини), никогаш не се нашол во близина на вода. Барањето за тартуф  широко се практикува во Англија, а подоцна и во Шпанија и во Германија. За научни истражувања и ископувања на печурки, помалите кучиња се фаворизира, бидејќи тие полесно го откопувале тартуфот и со тоа имале помало оштетување на шепите, отколку поголемите кучиња.[7]

Опис[уреди | уреди извор]

Боја на крзното[уреди | уреди извор]

Пудлиците се еднобојни или со изшаранп крзно. Овие кучиња имаат широк спектар на бои, вклучувајќи бела, црна, кафеава, сребрена, сива, беж, кајција боја, црвена, крем и тигреста.[8]

Поврзано[уреди | уреди извор]

  1. "Poodle (breed of dog)." Encyclopædia Britannica Ultimate Reference Suite. Chicago: Encyclopædia Britannica, 2011.
  2. „poodle - definition of poodle by the Free Online Dictionary, Thesaurus and Encyclopedia“. The Free Dictionary.
  3. „American Kennel Club - Poodle History“. Akc.org. Архивирано од изворникот на 2010-01-25. Посетено на 18 јануари 2010.
  4. „From American Kennel Club site“. Архивирано од изворникот на 2014-12-08. Посетено на 2018-11-13.
  5. Marko (2021-01-05). „Uncover The Fascinating World Of The Toy Poodle Dog Breed“. poodlehq.com (англиски). Посетено на 2023-10-31.
  6. Bark Bytes, Inc. „History of the Poodle“. Barkbytes.com. Посетено на 18 јануари 2010.
  7. „The Poodle. Part 3“. Chestofbooks.com. Посетено на 18 јануари 2010.
  8. „Американски Кинолошки Клуб - Пудла“. Akc.org. Посетено на 13 јануари 2013.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]