Предлошка:Подредно

Од Википедија — слободната енциклопедија

{{{2}}}{{{1}}}

Икона за документација Документација за предлошка[преглед] [уреди] [историја] [превчитај]

Оваа предлошка служи за подредно ставање на симболи во HTML, складно со {{мат}}, како алтернатива на \underset во LaTeX.

Синтакса[уреди извор]

Синтаксата е следнава:

{{подредно|под|текст}}

каде под е некој подреден знак поставен средишно под текст, а под има големина на фонтот 70% од онаа на текст.

Оваа предлошка може да не работи добро ако се искомбинира непосредно со {{надредно}}, и симболите не се порамнуваат; користете {{надподредно}} во поставката.

Примери[уреди извор]

Без {{мат}}[уреди извор]

Векторската формула, кога се користи во текст, седи на редот, a + b = c, а слична е и друга равенка со најразлични перипетии, a~ + n = c.

Произволни знаци и дијакритики
a~, Ԁ, D, q,z··, n·, Ω^, ε^, N, H, J, Φ
Подредни букви
An + m + B= √6
Вртежна појдовна рамка
  • ddtA = ddtAω × A
  • dAdt = dAdtω × A
Вртежна појдовна рамка
limxa F(x)
Вителност
ω = × u

Со {{мат}}[уреди извор]

Векторската формула, кога се користи во текст, седи на редот, a + b = c, а слична е и друга равенка со најразлични перипетии, a~ + n = c.

Произволни знаци и дијакритики
a~, Ԁ, D, q,z··, n·, Ω^, ε^, N, H, J, Φ
Подредни букви
An + m + B= √6
Вртежна појдовна рамка
  • ddtA = ddtAω × A
  • dAdt = dAdtω × A
Гранична вредност на функција
limxa F(x)
Вителност
ω = × u