Предлошка:Надредно

Од Википедија — слободната енциклопедија
Икона за документација Документација за предлошка[преглед] [уреди] [историја] [превчитај]

Оваа предлошка служи за надредно ставање на симболи во HTML, складно со {{мат}}, како алтернатива на \надредно во LaTeX.

Синтакса[уреди извор]

Синтаксата е следнава:

{{надредно|над|текст}}

каде над е некој надреден знак поставен средишно над текст, а над има големина на фонтот 70% од онаа на текст.

Оваа предлошка може да не работи добро ако се искомбинира непосредно со {{подредно}}, и симболите не се порамнуваат; користете {{надподредно}} во поставката.

Примери[уреди извор]

Без {{мат}}[уреди извор]

Векторската формула, кога се користи во текст, седи на редот, a + b = c, а слична е и друга равенка со најразлични перипетии, ~a + n = c.

Произволни знаци и дијакритики
~a, Ԁ, D, q,··z, ·n, ^Ω, ^ε, N, H, ︿J, Φ
Надредени букви
n + mA + = √6B
Вртежна појдовна рамка
dAdt = dAdtω × A
Вителност
ω = × u
Забрзување
··r = d·rdt = d2rdt2

Со {{мат}}[уреди извор]

Векторската формула, кога се користи во текст, седи на редот, a + b = c, а слична е и друга равенка со најразлични перипетии, ~a + n = c.

Произволни знаци и дијакритики
~a, Ԁ, D, q,··z, ·n, ^Ω, ^ε, N, H, ︿J, Φ
Надредени букви
n + mA + = √6B
Вртежна појдовна рамка
dAdt = dAdtω × A
Вителност
ω = × u
Забрзување
··r = d·rdt = d2rdt2