Прејди на содржината

Предлошка:Надподредно

Од Википедија — слободната енциклопедија

??????

Икона за документација Документација за предлошка[преглед] [уреди] [историја] [превчитај]

Оваа предлошка ги здружува дејствата на предлошките {{надредно}} и {{подредно}} во едно место. Имињата {{надподредно}} и {{поднадредно}} се истозначни: {{поднадредно}} пренасочува кон {{надподредно}}.

Синтакса

[уреди извор]

Синтаксата е следнава:

{{поднадредно|текст|над|под}} или {{надподредно|текст|над|под}}
што дава надтекстпод.

каде:

текст
главниот знак,
над
знакот над главниот,
под
знакот под главниот.

Употреба

[уреди извор]

Здружено надредно подредно

[уреди извор]

Дејството може да се постигне со здружување на подредно, проследено од надредно:

1234567890 + aba + 1234567890 + aba + 1234567890

но понекогаш едно здружување нема да работи, особено кога има замо една здружена примена на предлошките во ред:

1234567890 + aba,
1234567890 + aba.

Надподредно е еден начин да се избегне проблемот, опфаќајќи ги положбите над- и под- за знаците:

1234567890 + bac + 1234567890 + bac + 1234567890
1234567890 + bac,
1234567890 + bac.

Сведување на надредно

[уреди извор]

Ако параметарот под е празен:

1234567890 + ba + 1234567890 + ba + 1234567890
1234567890 + ba,
1234567890 + ba.

Сведување на подредно

[уреди извор]

Ако параметарот над е празен:

1234567890 + ab + 1234567890 + ab + 1234567890
1234567890 + ab,
1234567890 + ab.