Предлошка:Навигација/doc

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Edit-paste.svg
Ова е страницата за предложна документација за {{Навигација}}.
Не е наменета да се гледа непосредно. Доколку користи променливи, некои врски може да се прикажуваат како прекинати. Не ги променувајте овие променливи со кодови на имиња на страници или URL.

{{Навигација/doc}} е општонаменска прегледничка кутија.

Празно[уреди извор]

{{Навигација
| име  = {{subst:PAGENAME}}
| наслов =
| bgcolor  = 
| textcolor  = 
| bordercolor = 
| тело  = 
}}

Параметри[уреди извор]

Задолжителни[уреди извор]

име (или предлошкаИме)
Називот на предлошката, кое што се користи за врските „погледни · разговор · уреди" за да работи правилно на сите страници каде што се користи предлошката. Можете да внесете {{subst:PAGENAME}} за оваа вредност како скратен пат.
наслов (или заглавје)
Текстот кој се појавува центриран во ленатата за наслов (најгорната лента). Вообичаено ова е темата на предлошката, односно краток опис на содржината на телото.
тело
Материјал кој се состои во оваа предлошка, вообичаено некаков список или список на врски. Користете | за да ги разделувате врските. Не е возможно да се користи вертикална црта („|“) во содржината со оглед на тоа што овој симбол се користи за разделување на параметри. Форматот е линиски.

Опционални[уреди извор]

боја
Боја на заглавјето. Зададената е #efefef. Употребата на овој параметар не се охрабрува. Каде што се користи, потребна е грижа и консензус со оглед на тоа што повеќе прегледнички предлошки на една страница со разни бои на лентата со насловот најверојатно би изгледала непријатно.
кат (или категорија)
Категоријата или категориите кон кои страницата која ја содржи оваа предлошка ќе стане член.

Логика на автоматско колабирање[уреди извор]

Прегледничката кутија ќе започне склопена доколку има 4 или повеќе табели на истата страница во кои што е имплементирана NavFrame.

Поврзано Википедија:NavFrame.

Пример[уреди извор]

Код[уреди извор]

{{Навигација
| име  = {{subst:PAGENAME}}
| наслов = [[Земји во светот|Земји]] во [[Средна Азија]]
| кат   = [[Категорија:Земји во Средна Азија]]<noinclude>[[Категорија:Прегледнички кутии за Азија|{{PAGENAME}}]] [[Категорија:Прегледнички кутии по континент|{{PAGENAME}}]]</noinclude>
| тело  =
[[Авганистан]]{{·}}
[[Казахстан]]{{·}}
[[Киргистан]]{{·}}
[[Монголија]]{{·}}
[[Русија]]{{·}}
[[Таџикистан]]{{·}}
[[Туркменистан]]{{·}}
[[Узбекистан]]
}}

Исход[уреди извор]

Поврзано[уреди извор]

Navigation templates comparison
Collapsible Header color Image Groups Style (body)
parameter/s
Examples
{{Navbox}} collapsible navbox Left/right of body Yes Yes
{{Navbox with collapsible groups}} collapsible navbox Left/right of body and/or in each list Yes Yes
{{Navbox with columns}} collapsible navbox Left/right of columns No Yes
{{Navbox years}} collapsible navbox No No No
Collapsible attributes
Type CSS classes Javascript Collapses when Custom
initial state
Nesting
Collapsible tables collapsible Defined in Common.js 2 or more autocollapse on page Yes Yes