Предлошка:Инфокутија Фараон

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Икона за документација Документација за предлошка[преглед] [уреди] [историја] [превчитај]

Употреба[уреди извор]

Овој шаблон е предвиден за приказ на информации за египетски фараони, вклучувајќи ги нивните имиња испишани со хиероглифи. Само првиот параметар за име е задолжителен. Еве ги параметрите.

Полна синтакса:

{{{name}}}
{{{alt_name}}}
[[Податотека:{{{image}}}|frameless|alt={{{image_alt}}}|{{{caption}}}]]
{{{caption}}}
{{{role}}}
Владеел{{{reign}}}, {{{dynasty}}}
Совладетел{{{coregency}}}
Претходник{{{predecessor}}}
Наследник{{{successor}}}
Сопружници{{{spouse}}}
Деца{{{children}}}
Татко{{{father}}}
Мајка{{{mother}}}
Роден{{{birth_date}}}
Починал{{{death_date}}}
Закопан{{{burial}}}
Споменици{{{monuments}}}
{{Инфокутија Фараон
| name      =
| alt_name    =
| image     =
| image_alt   =
| caption    =
| role      =
| reign     =
| dynasty    =
| coregency   =
| predecessor  =
| successor   =

| notes     =
| prenomen    =
| prenomen_hiero =
| nomen     =
| nomen_hiero  =
| horus     =
| horus_hiero  =
| horus_prefix  = <!-- по основно: <hiero>G5</hiero> -->
| nebty     =
| nebty_hiero  =
| golden     =
| golden_hiero  =

| spouse     =
| children    =
| father     =
| mother     =
| birth_date   =
| death_date   =
| burial     =
| monuments   =
}}
Параметри на шаблонов
Параметар Улога
name името на фараонот по кое е најпознат (задолжително)
alt_name други имиња (незадолжително)
image слика за во инфокутијата (по можност користете слики кајшто главата е во полн кадар) (незадолжително)
image_alt алтернативен текст за сликата (незадолжително)
caption опис на сликата (незадолжително)
align положбата на шаблонот: лево, центар или десно (left, center, right)
era боите на шаблонот според периодот на владеење: погледајте тука.
nomen владетелското име на фараонот – користете го форматот <hiero></hiero>, потоа транслитерацијата, па преводот (незадолжително)
pronomen владетелско предиме на фараонот (незадолжително)
golden името на Златниот Хор на фараонот (незадолжително)
nebty Небтиско име на фараонот (незадолжително)
horus текст на Хорот (незадолжително)
reign од кога до кога владеел фараонот (вклучете и други можни години, ако ги има) (незадолжително)
predecessor претходник на фараонот (незадолжително)
successor наследник на фараонот (незадолжително)
spouse sets the consort(s) (незадолжително)
children деца на фараонот (незадолжително)
dynasty династијата на која ѝ припаѓал фараонот (незадолжително)
father татко на фараонот, ако е познат (незадолжително)
mother мајка на фараонот, ако е позната (незадолжително)
birth_date година на раѓање на фараонот (незадолжително)
death_date година на смрт на фараонот (незадолжително)
burial каде е закопан фараонот, каде е пронајдено телото и тн. (незадолжително)
monuments поважни споменици на фараонот (незадолжително)
role наслов на кутијата; по основно: „Фараон на Египет“ (незадолжително)
golden_hiero хиероглифското име на Златниот Хор (незадолжително)
nebty_hiero хиероглифското Небтиско име (незадолжително)
horus_hiero хиероглифскиот Хор (незадолжително)

Микроформат[уреди извор]

HTML-означувањето што го дава шаблонов содржи микроформат HCard, со чија помош сметачот може да ги расчленува податоците -— или автоматски, за каталогизација на статија низ Википедија, или преку прелистувачка алатка со која раководи читач, за (на пример) додавање на предмет во адресар.

Параметрите за датум на раѓање ќе бидат вклучени во микроформатот само ако во инфокутијата се користат {{Датум на раѓање}} или {{Датум на раѓање и возраст}}.

hCard користи HTML-класи:

 • „adr“
 • „bda“
 • „county-name“
 • „fn“
 • „label“
 • „locality“
 • „nickname3
 • „note“
 • „role“
 • „vcard“

Не преименувајте ги и не отстранувајте ги класиве.


Предлошка:Предлошки за стариот Египет