Предлошка:Инфокутија Настан

Координати: 18°57′10″N 72°50′42″E / 18.9527772° СГШ; 72.8449774° ИГД / 18.9527772; 72.8449774
Од Википедија — слободната енциклопедија
Инфокутија Настан
Икона за документација Документација за предлошка[преглед] [уреди] [историја] [превчитај]

{{Инфокутија Настан}} треба да се користи за еднократни настани. За повторливи настани, користете ја {{Инфокутија Повторлив настан}} или {{Infobox recurring event}}.

Употреба[уреди извор]

Инфокутија Настан
{{Инфокутија Настан
| title          = <!-- Наслов за приказ, ако треба да гласи поинаку од насловот на статијата -->
| image          = 
| image_upright      = 
| image_alt        = 
| caption         = 
| native_name       = 
| native_name_lang     = 
| english_name       = 
| time           = 
| timezone         = 
| duration         = <!-- {{времетраење|h=x|m=x|s=x}} или {{временски интервал|датум1|датум2|можности}} —->
| date           = <!-- {{почетен датум|ГГГГ|ММ|ДД|df=yes}} или {{Почетен и завршен датум|ГГГГ|ММ|ДД|ГГГГ|ММ|ДД|df=yes}} —->
| venue          = 
| location         = 
| coordinates       = <!-- {{coord|ГШ|ГД|region:XXXX_type:event|display=inline,title}} —->
| also_known_as      = 
| type           = 
| theme          = 
| cause          = 
| motive          = 
| target          = 
| first_reporter      = 
| budget          = 
| patron          = <!-- или |patrons= -->
| organisers        = <!-- или |organizers= -->
| filmed_by        = 
| participants       = 
| outcome         = 
| casualties1       = 
| casualties2       = 
| casualties3       = 
| reported deaths     = 
| reported injuries    = 
| reported missing     = 
| reported property damage = 
| burial          = 
| displaced        = 
| inquiries        = 
| inquest         = 
| coroner         = 
| arrests         = 
| suspects         = 
| accused         = 
| convicted        = 
| charges         = 
| trial          = 
| verdict         = 
| convictions       = 
| sentence         = 
| publication_bans     = 
| litigation        = 
| awards          = 
| url           = 
| blank_label       = <!-- или |blank_data= -->
| blank1_label       = <!-- или |blank1_data= -->
| blank2_label       = <!-- или |blank2_data= -->
| website         = <!-- {{URL|example.com}} —->
| notes          = 
}}

Параметри[уреди извор]

 • |title= — назив на настанот; ако се испушти, ќе биде насловот на страницата
 • |child= — задајте му „yes“ ако ја вметнувате оваа инфокутија во друга
 • |image= — податотечно име на слика од настанот
 • |image_size= — големина на сликата во пиксели — застарено; користете image_upright
 • |image_upright= — фактор на размерување на сликата; по основно е 1 ако се остави празно
 • |image_alt=
 • |caption= — опис на сликата
 • |native_name= — изворно име (на месниот јазик) на настанот, ако го има
 • |native_name_lang= — јазичен код по ISO 639-2 за месниот јазик, на пр. 'fr' за француски
 • |english_name= — македонско име на настанот (не англиско, тоа е само име на параметарот)
 • |time=
 • |timezone=
 • |duration=
 • |date={{почетен даум|ГГГГ|ММ|ДД|df=yes}} за датумот на еднодневен настан или {{почетен и завршен датум|ГГГГ|ММ|ДД|ГГГГ|ММ|ДД|df=yes}} for multi-day events
 • |venue= — име на даденото одржувалиште (како алтернатива за место)
 • |location= — место на настанот
 • |coordinates= — користете {{Coord}}, со display=inline,title (на пр: {{coord|ГШ|ГД|region:XXXX_type:event|display=inline,title}})
 • |also_known_as=
 • |type=
 • |theme=
 • |cause=
 • |motive=
 • |target=
 • |first_reporter= — прво лице кое известило за настанот
 • |budget= — предвиден трошок или доход
 • |patron= или |patrons= — покровителство
 • |organisers= или |organizers= — приредувач на настанот
 • |filmed_by=
 • |participants= — типичен број на учесници
 • |outcome=
 • |casualties1=
 • |casualties2=
 • |casualties3=
 • |reported deaths=
 • |reported injuries=
 • |reported missing=
 • |reported property damage=
 • |burial=
 • |displaced= — број на лица принудени да ги напуштат домовите
 • |inquiries=
 • |inquest=
 • |coroner=
 • |arrests=
 • |suspects=
 • |accused=
 • |convicted=
 • |charges=
 • |trial=
 • |verdict=
 • |convictions=
 • |sentence=
 • |publication_bans=
 • |litigation=
 • |awards=
 • |url=
 • |blank_label= или |blank_data=
 • |blank1_label= или |blank1_data=
 • |blank2_label= или |blank2_data=
 • |website= — користете {{URL}} (на пр: {{URL|example.com}})
 • |notes=

Пример[уреди извор]

Бомбајска експлозија
Чад над пристаништето
Датум14 април 1944
Време16:15 IST (10:45 UTC)
Местопристаниште „Викторија“, Бомбај, Британска Индија
Координати18°57′10″N 72°50′42″E / 18.9527772° СГШ; 72.8449774° ИГД / 18.9527772; 72.8449774
Причинителпожар на брод
Жртви
800+ мртви
3.000 повредени
Снимкаexample.com
Мреж. местоexample.com
{{Инфокутија Настан
| title    = Бомбајска експлозија
| image    = Bombay-Docks-aftermath1.png
| caption   = Чад над пристаништето
| date    = 14 април 1944
| time    = 16:15 IST (10:45 UTC)
| place    = пристаниште „Викторија“, Бомбај, [[Британска Индија]]
| coordinates = {{coord|18.9527772|N|72.8449774|E|type:event_region:IN|display=inline,title}}
| cause    = пожар на брод
| url     = {{URL|example.com}}
| casualties1 = 800+ мртви
| casualties2 = 3.000 повредени
| website   = {{URL|example.com}}
}}