Предлошка:Инфокутија Дискографија на изведувач/doc

Од Википедија — слободната енциклопедија
Коментар Оваа предлошка содржи еден или повеќе незадолжителни параметри. Поподробно на страницата за разговор.

Оваа предлошка содржи некои крајно сложени и езотерични синтаксини елементи. Не се обидувајте да ја менувате предлошкава доколку не сте апсолутно сигурни дека целосно сфаќате за што се работи во кодот и сте подготвени целосно да ја поправите штетата која евентуално би ја нанеле. Сите испробувања правете ги во предложниот песок или во корисничкиот простор.

{{Инфокутија Дискографија на изведувач}} е стандардна инфокутија за статии за дискографии.

Оваа предлошка се користи за статии што се во Категорија:Дискографии. Го прикажува бројот на студиски албуми, албуми во живо, компилациски албуми, синглови, видео изданија, EP-а итн, по изведувач.

Користење[уреди извор]

Предлошкава се поставува на врвот на страницата, пред воведот.

Основно[уреди извор]

Дискографија на Powderfinger
Powderfinger во живо
Powderfinger во живо
Изданија
Студиски албуми 6
Албуми во живо 2
Компилациски албуми 1
EP-а 4
Синглови 22
Б-страни 15
Видео албуми 3
Видео спотови 18
Саундтракови 5
Трибјут и кавер албуми 2
{{Инфокутија Дискографија на изведувач
| Artist    = [[Powderfinger]]
| Image    = Example.png
| Caption   = Powderfinger во живо
| Studio    = 6
| Live     = 2
| Compilation = 1
| Video    = 3
| Music videos = 18
| Tribute   = 2
| EP      = 4
| Singles   = 22
| B-sides   = 15
| Soundtrack  = 5
}}

Ако откриете дека некоја од стрелките не водат кон посакуваниот поднаслов, видете во Менување на врските до поднасловите подолу.


Код[уреди извор]

Поедноставен[уреди извор]

{{Инфокутија Дискографија на изведувач
| Artist    = 
| Image    = 
| Caption   = 
| Studio    = 
| Live     = 
| Compilation = 
| Video    = 
| Music videos = 
| Tribute   = 
| EP      = 
| Singles   = 
| B-sides   = 
| Soundtrack  = 
}}

Целосен[уреди извор]

{{Инфокутија Дискографија на изведувач
| Artist     = 
| Image      = 
| Image size   = 
| Caption     = 

| Studio     = 
| Studio link   = 

| Live      = 
| Live link    = 

| Compilation   = 
| Comp link    = 

| Internet    = 
| Internet link  = 

| Video      = 
| Video link   = 

| Music videos  = 
| MV link     = 

| EP       = 
| EP link     = 

| Singles     = 
| Singles link  = 

| B-sides     = 
| B link     = 

| Soundtrack   = 
| Soundtrack link = 

| Tribute     = 
| Trib link    = 

| Option     = 
| Option name   = 
| Option link   = 
| Option color  = 

| 1Option     = 
| 1Option name  = 
| 1Option link  = 
| 1Option color  = 

| 2Option     = 
| 2Option name  = 
| 2Option link  = 
| 2Option color  = 

| 3Option     = 
| 3Option name  = 
| 3Option link  = 
| 3Option color  = 

| References   = 
| Ref link    = 
}}

Полиња[уреди извор]

 • Кога ја користите предлошкава, не е потребно да се бришат полињата што не се користат. Повеќето полиња се изборни. Ако нема податоци за нив, таа редица едноставно нема да се појави на страницата.

Artist[уреди извор]

The name of the group or artist ("the act") in plain text only. Logos and other graphics are to be avoided in this field in accordance with WP:ACCESS and WP:FAIR. Use an internal link or piped internal link to the main article about the artist. For help with internal links, see the Editing FAQ. This field is mandatory.

Image[уреди извор]

An image of the act, sufficiently clear for display at 200 pixels' width. Set to only the image name, e.g. Example.png, not Image:Example.png or [[Image:Example.png|200px|abc]]. Images used should ideally be free images; that is, not subject to copyright restrictions. If no free image is available it may be possible to use a non-free image under a claim of fair use, provided the image meets Wikipedia's non-free content criteria (for more infomation see WP:NFCC and WP:NFC).

Caption[уреди извор]

Caption for the image to be displayed. Do not link years in the caption unless accompanied by dates; e.g. do not link [[2007]], do link [[21 January 2007]].

Types of releases[уреди извор]

There are individual fields for the various types of releases (studio, live, compilation, video, music videos, tribute, EP, singles, b-sides, and soundtrack). In each field place the number of each type that the artist has released. Use only numeric values in these fields. For other types of releases, see "Advanced usage" below.

Advanced usage[уреди извор]

Image size[уреди извор]

The image is set to be 200px wide by default. If this needs to be adjusted, use the parameter Image size, which should be less than 200px. To set the image to its automatic size, set it to auto.

Менување на врски до поднаслови[уреди извор]

Ако страницата нема такви поднаслови како што покажува предлошката, можете да ги измените (прилагодите) врските (што изгледаат како дијагонална стрелка: ) да покажуваат кон точните поднаслови во страницата, користејќи ги следниве параметри. Ако поднасловот не е именуван исто како врската во инфокутијата, стискањето на стрелката нема да ве однесе никаде.

Параметар Стандардна врска Параметар за менување на врската
Studio Студиски албуми Studio link
Live Албуми во живо Live link
Compilation Компилации Comp link
Internet Интернет албуми Internet link
Video Видео албуми Video link
Music videos Видео спотови MV link
EP EP-а EP link
Singles Синглови Singles link
B-sides Б-страни B link
Soundtrack Саундтракови Soundtrack link
Tribute Трибјути Trib link
Option (празно) (празно)
References Референци Ref link

Optional sections[уреди извор]

Please note to use this function sparingly.

As not all musical artists are the same, some will have the need to have different sections linked in their discography, such as a collaboration section, unreleased songs or others. In order to list these, instead of two variables, there are four. The first two of these, "Option" and "Option name" must be used if you wish to use this portion of the template. Note, the standard colour is a mid grey (see the Customised link parameter table below), however the example on the right employs the color selection ("Option color"), converting the color to "turquoise". The "Option link" parameter is optional, as when unused uses the same information from "Option name", however with long titles, it may not be preferable to use the full title (as in the example, it is "Side projects", but links to "Side projects and collaborations"). You may add up to four (4) optional fields. It is advised to only use these in sequence. The basic option only requires the input as shown below. To use a second option simply add "1" in front of ALL of the parameters for the second time, "2" in front of the third and "3" in front of the last optional parameter.

{{Инфокутија Дискографија на изведувач
| Option       = Mandatory
| Option name  = Mandatory
| Option link  = Optional
| Option color = Optional
}}
Parameter purpose:
For the number of instances the option occurs
For the name or type of the Option, such as "Collaborations"
For the link to the list of instances
The color you wish to add to the background of the section in the infobox.
Дискографија на Fall Out Boy
Fall Out Boy, 2007
Fall Out Boy, 2007
Изданија
Студиски албуми 5
Интернет албуми 7
Албуми во живо 2
Компилациски албуми 2
EP-а 5
Синглови 27
Б-страни 15
Видео албуми 7
Видео спотови 12
Саундтракови 1
Трибјут и кавер албуми 1
Side projects 5
Demos 3
Mash-ups 2
Sample contributions 11
Наводи и белешки
Пример: (видете десно што се добива)
{{Инфокутија Дискографија на изведувач
| Artist     = [[Fall Out Boy]]
| Image      = Example.png
| Image size   = 150px
| Caption     = Fall Out Boy, 2007

| Studio     = 5
| Studio link   = Албуми

| Live      = 2
| Live link    = Албуми

| Compilation   = 2
| Comp link    = Албуми

| Internet    = 7
| Internet link  = Интернет изданија

| Video      = 7
| Video link   = Видео спотови

| Music videos  = 12
| MV link     = Видеографија

| EP       = 5
| EP link     = 

| Singles     = 27
| Singles link  = 

| B-sides     = 15
| B link     = Б-страни и други изданија

| Soundtrack   = 1
| Soundtrack link = 

| Tribute     = 1
| Trib link    = Други појавувања

| Option     = 5
| Option name   = Side projects
| Option link   = Side projects and collaborations
| Option color  = turquoise

| 1Option     = 3
| 1Option name  = Demos
| 1Option link  = Демоа
| 1Option color  = 

| 2Option     = 2
| 2Option name  = Mash-ups
| 2Option link  = Меш-апи
| 2Option color  = limegreen

| 3Option     = 11
| 3Option name  = Sample contributions
| 3Option link  = Семплови
| 3Option color  = orange

| References   = Yes
| Ref link    = Белешки и референци
}}