Компилациски албум

Од Википедија — слободната енциклопедија

Компилациски албум е музичко издание кое содржи песни снимени во различен временски период. Поставените нумери можат да бидат од еден или повеќе изведувачи. Обично на албумите од овој тип се наоѓаат песни од ист музички жанр, или пак песни кои имаат слична композициска структура и текстуална тематика (на пример божиќни песни).[1]

Албумите со најголеми хитови, музичките кутии и изданијата во чест на некој голем музичар се само дел од многуте варијанти на компилациските албуми.

Наводи[уреди | уреди извор]