Празник на светлината (Лион)

Од Википедија — слободната енциклопедија


Празник на светлината (француски: Fête des lumières) во Лион Франција, се одржува секоја година на 8 декември, во чест на благодарност кон мајка Богородица. За време на одржување на празникот секоја куќа во градот на прозорците става свеќи и со тоа градот блеснува во светло. Празникот трае 4 дена и за тоа време сите значајни градби и знаменитости во Лион блеснуваат во најразлични бои и ефекти.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]