Потсдамер плац

Од Википедија — слободната енциклопедија
Воздушен поглед на Постдамер плац во 2016 година.
Покривот на Центарот на Sony во текот на ноќта во 2004 година.

Постдамер Плац ( германски: врска=| За овој звук , буквално Потсдамскиот плоштад ) — важен јавен плоштад и сообраќајна раскрсница во центарот на Берлин, Германија, што лежи околу 1 kiloметар (1,100 yd) јужно од Бранденбуршката порта и Рајхстагот (зграда на германскиот парламент ), и близу до југоисточниот агол на паркот Тиргартен . Именувана е по градот Потсдам, околу 25км на југозапад, и го означува местото каде што стариот пат од Потсдам поминува низ градскиот ѕид на Берлин на Потсдамската порта . Откако се разви во рамките на просторот од малку повеќе од еден век од пресекот на руралните сообраќајници во најзрелиот сообраќаен пресек во Европа [1], беше целосно уништен за време на Втората светска војна, а потоа замина запустен за време на Студената војна кога бил распарчен Берлинскиот ѕид нејзината поранешна локација. По повторното обединување на Германија, Постдамер Плац е место за големи проекти за реконструкција.

Втора светска војна[уреди | уреди извор]

Разрушување во 1945 година. Забележете го изгорениот Колумбус во левата заднина.
Постдамер Плац во октомври 1945 година. Pschorr-Haus е препознатливата структура на левата страна. Краток пат до Потсдамер Штрасе на левата страна може да се види аголната купола на Вајнхаус Хут, додека на десната страна се урнатините на Кафе Џости и Вајнхаус Реинголд.

Како што беше случај во поголемиот дел од централниот дел на Берлин,[2] речиси сите згради околу Потсдамер Плац биле претворени во урнатини со воздушни напади и тешки артилериски бомбардирања во последните години од Втората светска војна. Трите најструктурни рации (од 363 што ги претрпел градот),[3] се случиле на 23 ноември 1943 година, 3 февруари и 26 февруари 1945 година. Работите не биле поддржани од непосредната близина на хитлеровата канцеларија на Рајх, само еден блок далеку во Восштрасе, а многу други нацистички владини зданија се градеа во близина, па Потсдам Плац беше во право во главната целна област.

Откако бомбардирањето во голема мера било прекинато, започнало инвазијата на земјата, кога советските сили го нападнаа центарот на улицата Берлин по улицата, градејќи се со изградба, со цел да го фати канцеларството Рајх и другите клучни симболи на нацистичката влада. Кога градот бил поделен на сектори од окупаторските сојузници на крајот на војната, плоштадот се најде на границата помеѓу американскиот, британскиот и советскиот сектор.

И покрај сето уништување, комерцијалниот живот се појавил во урнатините околу Постдамер Плац во рок од само неколку недели по крајот на војната. Подовите катови од неколку згради биле доволни за да овозможат работа на еден вид да продолжи. U-Bahn и S-Bahn биле делумно оперативни повторно од 2 јуни 1946 година, целосно од 16 ноември 1947 година (иако поправките не биле завршени до мај 1948 година) и трамваите до 1952 година. Дел од Хаус Ватерленд повторно отворен во 1948 година во многу поедноставена форма. Новиот источногермански државен малопродажен бизнис HO ( Handelsorganisation, што значи трговска организација) ги запленил речиси сите поранешни средства на Вертхајм во новоформираната Германска Демократска Република, но не можел повторно да започне со џиновската продавница Лајпцигер Плац (тоа било премногу лошо оштетени), отворил нов ,,Kaufhaus" (стоковна куќа) на приземјето на Колумбусхаус. Канцеларијата на Kasernierte Volkspolizei (буквално "Нарушена народна полиција") - воен предвесник на Nationale Volksarmee (Националната народна армија), го окупирале горниот кат. Во меѓувреме, по должината на Потсдамер Штрасе подигнати е ред нови продавници на еднокатна. На улиците, дури и продавачите на цвеќиња, за кои областа некогаш била позната, повторно вршеа бизнис.

Областа околу Постдамер плац, исто така, стана фокус за тргување со црн пазар . Бидејќи таму се собраа американските, британските и советските зони на занимање, луѓето теоретски само мораа да одат неколку чекори низ границите на секторот за да ги избегнат соодветните полициски службеници.

Слики, 1975-1989[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Weitz, Eric D. Weimar Germany, 2007, Princeton University Press,
 2. Jack Holland, John Gawthrop: Berlin – The Rough Guide, 1995, Rough Guides Limited Publishers, ISBN 1-85828-129-6, introductory page IX
 3. Taylor, Chapter "Thunderclap and Yalta", page 216

Извори[уреди | уреди извор]

 • Тони ле Тисиер: Берлин тогаш и сега, 1992, По битката издавачи,  
 • Питер Фриче, Карен Хјуит: Берлинвакс, 1994, издавачи на Boxtree Limited,  
 • Џек Холанд, Џон Галтроп: Берлин   - The Rough Guide, 1995, Груб водичи ограничени издавачи,  
 • Улрике Плевина, Хорст Маутер, Ласло Ф. Фолдењи, Улрих Ффеифер, Алфред Керндл, Тис Шредер: Постдамдер Плац   - Историја во зборови и слики, 1996, Дирк Нишен Верлаг,  
 • Рајмунд Херцш: Потсдамскиот плац околу 1930 година (Број 184 од серијата Д-р Историски град ), 1998, Каи Хомилиус Вераг,  
 • Марк Р. МекГи: Берлин 1925-1946-2000, 2000, Николај Верег,  
 • Fodor's 2002, 2001, Fodor's Travel,  
 • Јамин фон Раух, Јохен Вишер: Постдамер Плац   - Урбана архитектура за нов Берлин, 2002, Јовис Вераг,  
 • Ерик Д. Вајс: Вајмар Германија, 2007, Принстон Универзитет Прес,  

Надворешни врски[уреди | уреди извор]