Потврда (податочни мрежи)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Во вмрежување со податоци, телекомуникации и компјутерски собирници, потврдата (ACK) е сигнал што се пренесува помеѓу комуникациските процеси, компјутерите или уредите за да означи потврда или примање на порака, како дел од протоколот за комуникација. Сигналот со негативно потврдување (NAK или NACK[1]) се испраќа за да се одбие претходно примената порака или да се наведе некој вид грешка. Признанијата и негативните признанија го известуваат испраќачот за состојбата на приемникот за тој да може соодветно да ја прилагоди сопствената состојба.

Честопати, податоците за пораки во телекомуникациите содржат проверки за да се потврди интегритетот на носивоста и заглавието. Проверките работат на таков начин што ако е уништен еден бит од податоците, проверката ќе има различна вредност, така што тие можат да обезбедат евтин начин за проверка на

(веројатниот) интегритет на сигналот. Ако некоја порака е примена со невалиден контролен збир (т.е. добиените податоци имаат различен контролен збир од пораката), приемникот може да знае дека некои информации биле оштетени. Најчесто, кога се користат контролни суми, примената оштетена порака или нема да биде сервисирана со сигнал ACK, или ќе се сервира со сигнал NAK.

Знаци за потврда[уреди | уреди извор]

ASCII кодот вклучува ACK карактер (00001102 или 616) што може да се пренесе за да означи успешно примање и карактер NAK (00101012 или 1516 ) што може да се пренесе за да се означи неможност или неуспех за примање.[2] Уникод обезбедува видливи симболи за овие знаци, U + 2406 (␆) и U + 2415 (␕).

Употреба на протокол[уреди | уреди извор]

Многу протоколи се засноваат на потврда, што значи дека тие позитивно го потврдуваат приемот на пораки. Протоколот за контрола на преносот на Интернет (TCP) е пример за протокол заснован на потврда. Кога компјутерите комуницираат преку ТСР, примените пакети се потврдуваат со испраќање назад пакет со сет ACK-битови. Протоколот TCP дозволува овие признанија да бидат вклучени со податоци што се испраќаат во спротивна насока.

Некои протоколи испраќаат единствено признание по пакет информации. Другите протоколи, како што се TCP и ZMODEM, овозможуваат пренесување на многу пакети пред да се добие потврда за кој било од нив, процедура неопходна за пополнување на врски на производи со доцнење на широк опсег со голем број бајти во лет.

Другите протоколи се засновани на НАК, што значи дека тие одговараат на пораките само ако има проблем. Примерите вклучуваат најсигурни протоколи за повеќекасти кои испраќаат NAK кога приемникот открива пакети што недостасуваат. Другите протоколи ги користат и NAK и ACK. Бинарни синхрони комуникации (Bisync) и стапка на адаптивна врска (за енергетски ефикасен етернет ) се такви примери.

Другите протоколи, како што се RC-5, Протоколот за кориснички податоци (UDP) и X10, вршат слепо пренесување без потврда, честопати пренесувајќи ја истата порака повеќе пати во надеж дека ќе помине барем една копија од пораката.

Функцијата за потврда се користи во функцијата за автоматско барање за повторување (ARQ). Рамките за потврда се нумерираат во координација со рамките што се примени и потоа се испраќаат до предавателот. Ова му овозможува на предавателот да избегне прелевање или потиснување на приемникот и да стане свесен за сите промашени рамки.

Во Бинарните синхрони комуникации, NAK се користи за да се означи дека е откриена грешка во преносот во претходно примениот блок и дека приемникот е подготвен да прифати повторно пренесување на тој блок. Bisync не користи единствен ACK карактер, но има две контролни низи за наизменично признавање на парен / непарен блок.

Потврда за хардвер[уреди | уреди извор]

Некои компјутерски собирници имаат наменска жица за потврда во контролната магистрала што се користи за потврда на работата на собирниците: DACK што се користи за ISA DMA; DATACK што се користи во STEbus, потврдата за пренос на податоци ја потврдува иглата на Motorola 68000 што ја инспирирала титулата DTACK Grounded, итн. Некои компјутерски собирници не секогаш го прифаќаат секое пишување; некои или сите пишувања користат објавено пишување.

Сериската собирница I²C има временски слот за бит за потврда по секој бајт.[3][4]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Negative-Acknowledgment (NACK)-Oriented Reliable Multicast (NORM) Building Blocks. November 2004. RFC 3941. https://tools.ietf.org/html/rfc3941. 
  2. „Control characters in ASCII and Unicode“. Посетено на 2020-03-04.
  3. „I2C Bus Specification“.
  4. „Understanding the I2C Bus“ (PDF). Figure 8.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]