Портал:Шах/Рејтинг листа според ФИДЕ/2009

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Во продолжение се дадени рејтинг лисите според ФИДЕ за 2009 година.

ноември

Ова се првите 10 шахисти во светот според рејтинг листата на ФИДЕ објавена на 1 ноември 2009.

Поз. Име и презиме Земја Рејтинг Партии Година на раѓање
1 Веселин Топалов  Бугарија 2810 (-3) 10 1975
2 Магнус Карлсен  Норвешка 2801 (+28) 10 1990
3 Вишванатн Ананд Индија Индија 2788 (0) 0 1969
4 Левон Аронјан  Ерменија 2786 (+14) 13 1982
5 Владимир Крамник  Русија 2772 (0) 0 1975
6 Вугар Гашимов  Азербејџан 2758 (+18) 11 1986
7 Борис Гелфанд Израел Израел 2758 (+2) 11 1968
8 Петар Свидлер  Русија 2754 (+13) 18 1976
9 Петар Леко  Унгарија 2752 (-10) 10 1979
10 Александар Морозевич  Русија 2750 (0) 0 1977


септември

Ова се првите 10 шахисти во светот според рејтинг листата на ФИДЕ објавена на 1 септември 2009.

Поз. Име и презиме Земја Рејтинг Партии Година на раѓање
1 Веселин Топалов  Бугарија 2813 (0) 0 1975
2 Вишванатан Ананд Индија Индија 2788 (0) 0 1969
3 Магнус Карлсен  Норвешка 2773 (+1) 13 1990
4 Левон Аронјан  Ерменија 2772 (-1) 10 1982
5 Владимир Крамник  Русија 2772 (+13) 10 1975
6 Петар Леко  Унгарија 2762 (+6) 0 1979
7 Тејмур Раџабов  Азербејџан 2757 (+1) 10 1987
8 Василиј Иванчук  Азербејџан 2756 (+1) 42 1969
9 Борис Гелфанд Израел Израел 2756 (+1) 33 1968
10 Александар Морозевич  Русија 2750 (-1) 1 1977


јули

Ова се првите 10 шахисти во светот според рејтинг листата на ФИДЕ објавена на 1 јули 2009.

Поз. Име и презиме Земја Рејтинг Партии Година на раѓање
1 Веселин Топалов  Бугарија 2813 (+1) 10 1975
2 Вишванатан Ананд Индија Индија 2788 (+5) 2 1969
3 Магнус Карлсен  Норвешка 2772 (+2) 12 1990
4 Левон Аронјан  Ерменија 2768 (+14) 13 1982
5 Дмитри Јаковенко  Русија 2760 (+7) 15 1983
6 Владимир Крамник  Русија 2759 (0) 0 1975
7 Петар Леко  Унгарија 2756 (+5) 13 1979
8 Тејмур Раџабов  Азербејџан 2756 (0) 0 1987
9 Борис Гелфанд Израел Израел 2755 (+22) 27 1968
10 Александар Морозевич  Русија 2751 (0) 0 1977