Портал:Христијанство/Избрана статија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Angelsatmamre-trinity-rublev-1410.jpg

Според христијанската митологија Бог претставува една единка која постои истовремено и вечно како како три личности: Господ-Отецот,Исус Христос и Светиот Дух, кои заедно се Свето Тројство.

Во книгите на Библијата всушност на ниедно место не се спомнува зборот Света Троица. Најблиску до овој поим е кога Господ Исус Христос им заповедал на Апостолите да ги потопуваат верните Да ги крштеваат во вода, во името на Отца и Сина и Светиот Дух.

Хронологијата за утврдување на погледот за Светата Тројца произлегува од Никејскиот симбол на верата од 325-381 година како и од Атанасискиот симбол на верата од околу 500 година каде имало големи обиди за стандардизација на големите несогласувања кои се појавиле во верата на христијаните.