Портал:Математика/Каде да почнете

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Препорачуваме да започнете од елементарните поими. Исто може да ги консултирате и поопштите статии, како: Математика, Алгебра, Геометрија, Тригонометрија, Број, Математичка анализа и сл. Меѓутоа, имајте на ум дека статиите не се изложени како во учебник, затоа што Википедија не е учебник, туку енциклопедија.

Некои од статиите бараат предзнаење. Ова значи дека без соодветна математичка основа, читателот нема да е во состојба целосно и точно да ја разбере содржината на статијата/статиите. Ви советуваме да се користите со интервики линковите и интравики линковите (т.е. линковите до сродните статии на нашата Википедија) за да добиете поцелосна слика за темата обработена во статијата која ја консултирате.

Портал:Математика/Каде да почнете/box-footer