Портал:Книжевност/Избрана биографија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Kiprensky Pushkin.jpg

Александар Сергеевич Пушкин (рус. За снимкава Александр Сергеевич Пушкин , 6 јуни 1799 [с.с. 26 мај]10 февруари 1837 [с.с. 29 јануари]) е руски романтичарски автор кој многу луѓе го сметаат за најголемиот руски поет и основачот на модерната руска литература. Пушкин бил првиот кој го употребувал разговорниот јазик во неговите поеми и претстави, создавајќи притоа стил на раскажување помешано со драма , романтика и сатира. Тоа раскажување отсекогаш било асоцирано со руската литература и имало големо влијание на руските автори. Прочитајте повеќе