Портал:Архитектура/Избрана статија/2009/јули

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Shanghai Grand Hyatt Atrium.jpg

Атриум — голем отворен простор, кој обично е висок неколку спрата и има застаклен покрив и/или големи прозорци. Атриумите ги наоѓаме во рамките на деловни згради директно поврзани со главниот влез.

Латинскиот збор atrium се однесувал на отворен централен (вантрешен) двор, околу кој се наоѓале соби, кај големата римска куќа наречена домус.

Латинскиот збор atrium се однесува на отворениот средишен двор, кој водел до собите во староримската куќа, позната и како домус.

Имплувиумот бил плиток базен, длабок до дното за да ја апсорбира водата од дождот.Неколку примери, кои останале се убаво декорирани. Отворот на таванот над базенот, бил еден вид заштита на кровот. Овој отвор, исто така претставува основа за разликувањето на петте различни стилови на атриум. Прочитајте повеќе