Понг

Од Википедија — слободната енциклопедија
Понг

Објавено од Атари во 1972 година Понг стана првата глобално популарна видео игра, и прво стана позната во 1970-тите на уредите во арки. Се смета за предок на видео-игри, иако видео игри се развиле порано.

Историја[уреди | уреди извор]

Ралф Баер се смета за татко на видео-игри и камен-темелник на индустријата за видео игри. Во 1966 година развил играчки уред кој може да биде поврзан со било кој стандарден телевизор. Уредот содржи трага и тенис игра.

Во пролетта 1972 година, Магнавокс ја претстави својата Одисеја Магнавокс, развиена од Ралф Баер во Бурлингем, Калифорнија. На оваа презентација, Нолан Бушнел ја игра оваа игра за пинг-понг за првпат. Кога Бушнел малку подоцна ја основал Атари, тој го замолил неговиот уште еден нов вработен Алан Алкор да создаде игра за пинг-понг за практични цели. Како што се испостави, играта на пинг-понг беше толку забавна што Бушнел одлучи да го објави. Бидејќи терминот Пинг-понг веќе бил заштитен, тие се согласиле едноставно да ја нарекуваат играта Понг.