Покраини во Тајланд

Од Википедија — слободната енциклопедија
Карта на покраините во Тајланд

Тајланд е поделен на 76 покраини[1] (тајландски: จังหวัด, „чангват“), кои географски влегуваат во шест области [2]. Главниот град Бангкок не е покраина, туку претставува специјално управно подрачје (но тука е вбројан во нив бидејќи е истостепена единица).[3] Покраините ги носат имињата на нивните административни центри.

Најголемо население и најгуста населеност има престолнината Бангкок. Најголема покраина по површина е Након Ратчасима, а најмала е Самут Сонгкрам. Најмалку жители има Ранонг, а најслабо населена е Ме Хонг Сон[4].

Секоја покраина има свој управник, назначен од Министерството за внатрешни работи. Единствениот исклучок од ова е Бангкок, чиј управник се бира со народно гласање.

Покраините се делат на вкупно 878 окрузи („ампе“, อำเภอ). Педeсетте окрузи на Бангкок се нарекуваат „кет“ (เขต). Секоја покраина има различен број на окрузи, од по три во најмалите до педесет во главниот град. Окрузите потоа се делат на подокрузи („тамбон“), а тие пак, на села („мубан“). Во Бангкок, подокрузите се нарекуваат „квенг“.

Список на покраини[уреди | уреди извор]

На списокот се наведени покраините со површина, население и густина на населеност, според состојбата во 2010 г.[5].

Амблем Покраина Админ. центар Население
(2010)
Површина (км²) Густина
жит/км2 (2010)
ИЧР[6] Кратенка ISO
Бангкок
(спец. упр. округ)
Пра Након 5.701.394 1.568,7 3.634,5 0,933 กท TH-10
Ајутаја Ајутаја 782.096 2.556,6 305,9 0,729 อย TH-14
Амнат Чарен Амнат Чарен 372.137 3.161,2 117,7 0,712 อจ TH-37
Анг Тонг Анг Тонг 284.970 968,4 294,3 0,720 อท TH-15
Бунг Кан Бунг Кан 385.053 4.305 89,4 --- --- TH-38
Бурирам Бурирам 1.553.765 10.322,9 150,5 0,729 บร TH-31
Јала Јала 487.380 4.521,1 107,8 0,687 ยล TH-95
Јасотон Јасотон 539.257 4.161,7 129,6 0,782 ยส TH-35
Каласин Каласин 982.578 6.946,7 141,4 0,718 กส TH-46
Кампенг Пет Кампенг Пет 727.093 8.607,5 84,5 0,725 กพ TH-61
Канчанабури Канчанабури 839.776 19.483,2 43,1 0,733 กจ TH-71
Кон Кен Кон Кен 1.767.601 10.886,0 162,4 0,850 ขก TH-40
Краби Краби 432.704 4.708,5 91,9 0,805 กบ TH-81
Лампанг Лампанг 761.949 12.534,0 60,8 0,748 ลป TH-52
Лампун Лампун 404.560 4.505,9 89,8 0,729 ลพ TH-51
Леј Леј 624.066 11.424,6 54,6 0,731 ลย TH-42
Лопбури Лопбури 755.854 6.199,8 121,9 0,742 ลบ TH-16
Ме Хонг Сон Ме Хонг Сон 242.742 12.681,3 19,1 0,704 มส TH-58
Маха Саракам Маха Саракам 940.911 5.291,7 177,8 0,729 มค TH-44
Мукдахан Мукдахан 339.575 4.339,8 78,2 0,728 มห TH-49
Након Најок Након Најок 252.734 2.122,0 119,1 0,758 นย TH-26
Након Паном Након Паном 703.392 5.512,7 127,6 0,778 นพ TH-48
Након Патом Након Патом 860.246 2.168,3 396,7 0,682 นฐ TH-73
Након Ратчасима Након Ратчасима 2.582.089 20.494,0 126,0 0,815 นม TH-30
Након Саван Након Саван 1.073.495 9.597,7 111,8 0,752 นว TH-60
Након Си Тамарат Након Си Тамарат 1.522.561 9.942,5 153,1 0,769 นศ TH-80
Нан Нан 476.363 11.472,1 41,5 0,705 นน TH-55
Наративат Наративат 737.162 4.475,4 164,7 0,636 นธ TH-96
Нонг Буа Лампу Нонг Буа Лампу 502.868 3.859,0 130,3 0,714 นภ TH-39
Нонг Кај Нонг Кај 912.937 1 3.027,0 124,5 1 0,755 นค TH-43
Нонтабури Нонтабури 1.101.743 622,3 1.770,4 0,743 นบ TH-12
Пајау Пајау 486.304 6.335,1 76,8 0,722 พย TH-56
Панг Нга Панг Нга 253.112 4.170,0 60,7 0,758 พง TH-82
Паталунг Паталунг 509.534 3.424,5 148,8 0,713 พท TH-93
Патани Патани 655.259 1.940,4 337,7 0,698 ปน TH-94
Патум Тани Патум Тани 985.643 1.525,9 645,9 0,805 ปท TH-13
Петчабун Петчабун 996.031 12.668,4 78,6 0,745 พช TH-67
Петчабури Петчабури 464.033 6.225,1 74,5 0,798 พบ TH-76
Питсанулок Питсанулок 849.692 10.815,8 78,6 0,724 พล TH-65
Пичит Пичит 552.690 4.531,0 122,0 0,693 พจ TH-66
Прачинбури Прачинбури 466.572 4.762,4 98,0 0,755 ปจ TH-25
Прачуап Кири Кан Прачуап Кири Кан 509.134 6.367,6 80,0 0,868 ปข TH-77
Пре Пре 460.756 6.538,6 70,5 0,702 พร TH-54
Пукет Пукет 345.067 543,0 635,5 0,921 ภก TH-83
Рајонг Рајонг 626.402 3.552,0 176,4 0,802 รย TH-21
Ранонг Ранонг 183.079 3.298,0 55,5 0,678 รน TH-85
Ратчабури Ратчабури 839.075 5.196,5 161,5 0,726 รบ TH-70
Рој Ет Рој Ет 1.309.708 8.299,4 157,8 0,732 รอ TH-45
Са Кеу Са Кеу 485.632 7.195,1 75,6 0,688 สก TH-27
Сакон Након Сакон Након 1.122.905 9.605,8 116,9 0,705 สน TH-47
Самут Сакон Самут Сакон 491.887 872,3 563,9 0,758 สค TH-74
Самут Пракан Самут Пракан 1.185.180 1.004,1 1.180,3 0,825 สป TH-11
Самут Сонгкрам Самут Сонгкрам 194.057 416,7 465,7 0,762 สส TH-75
Сарабури Сарабури 617.384 3.576,5 172,6 0,798 สบ TH-19
Сатун Сатун 297.163 2.479,0 119,9 0,655 สต TH-91
Синг Бури Синг Бури 214.661 822,5 261,0 0,739 สห TH-17
Сисакет Сисакет 1.452.471 8.840,0 164,3 0,734 ศก TH-33
Сонгкла Сонгкла 1.357.023 7.393,9 183,5 0,681 สข TH-90
Сукотај Сукотај 601.778 6.596,1 91,2 0,738 สท TH-64
Супан Бури Супан Бури 845.950 5.358,0 157,9 0,744 สพ TH-72
Сурат Тани Сурат Тани 1.000.383 12.891,5 77,6 0,849 สฎ TH-84
Сурин Сурин 1.381.761 8.124,1 170,1 0,751 สร TH-32
Так Так 525.684 16.406,6 32,0 0,735 ตก TH-63
Транг Транг 622.659 4.917,5 126,6 0,692 ตง TH-92
Трат Трат 220.921 2.819,0 78,4 0,675 ตร TH-23
Убон Ратчатани Убон Ратчатани 1.813.088 15.744,8 115,2 0,800 อบ TH-34
Удон Тани Удон Тани 1.544.786 11.730,3 131,7 0,907 อด TH-41
Утај Тани Утај Тани 327.959 6.730,3 48,7 0,704 อน TH-61
Утарадит Утарадит 462.618 7.838,6 59,0 0,711 อต TH-53
Чајапум Чајапум 1.127.423 12.778,3 88,2 0,748 ชย TH-36
Чајнат Чајнат 334.934 2.469,7 135,6 0,756 ชน TH-18
Чантабури Чантабури 514.616 6.338,0 81,2 0,754 จบ TH-22
Чаченгсау Чаченгсау 673.933 5.351,0 125,9 0,708 ฉช TH-24
Чијанг Мај Чијанг Мај 1.640.479 20.107,0 81,6 0,904 ชม TH-50
Чијанг Рај Чијанг Рај 1.198.218 11.678,4 102,6 0,716 ชร TH-57
Чонбури Чонбури 1.316.293 4.363,0 301,7 0,889 ชบ TH-20
Чумпон Чумпон 489.964 6.009,0 81,5 0,710 ชพ TH-86
1 податоците за населението и густината на покраината Нонг Кај ги опфаќаат и оние на покраината Бунг Кан, која се одвоила од Нонг Кај во 2011 г.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. [1]
  2. http://en.wikipedia.org/wiki/Податотека:Thailand_provinces_six_regions.png[мртва врска]
  3. http://countrystudies.us/thailand/78.htm
  4. Податоци од пописот во 2000 г.
  5. Национална статистичка служба на Тајланд
  6. Човековиот развој во Тајланд (англиски)
  • Tej Bunnag (1977). The provincial administration of Siam, 1892-1915: the Ministry of the Interior under Prince Damrong Rajanubhab. Kuala Lumpur; New York: Oxford University Press. ISBN 0-19-580343-4.
  • Министерство за покраинска управа (англиски)
  • „Покраини во Тајланд“. Statoids. (англиски) (англиски)

Надворешни врски[уреди | уреди извор]