Пожарникарство

Од Википедија — слободната енциклопедија
Пожарникарски возила за време на интервенција.
Пожарникарска чета во Скопје меѓу двете светски војни.

Пожарникарство — професија која има за цел згаснување и спречување на ширење на пожар во згради, возила, шуми и слично. Лицата кои го прават тоа се нарекуваат пожарникари. Тие имаат за цел да заштитат општеството, животите и имотот од настанат пожар, но исто така пружат и друг вид на помош. Оваа професија бара високо ниво на тренинзи.

Првите професионални противпожарни служби во Македонија се појавиле во 1836 година.

Пожарникарството како мотив во уметноста и во популарната култура[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Томас Бернхард, Имитатор на гласови. Скопје: Темплум, 2008, стр. 21-22.
  2. IMDb, The Fireman (1916) (пристапено на 15.1.2016)