Податочна врска

Од Википедија — слободната енциклопедија

Податочна врска е средство за поврзување на една местоположба со друга со цел за пренесување и примање на дигитални информации (комуникација со податоци). Може да се однесува и на збир на електронски склопови, кои се состојат од предавател и приемник (две парчиња опрема за терминал на податоци) и меѓусебно поврзано телекомуникациско коло со податоци. Овие се регулираат со протокол за врска што овозможува дигиталните податоци да се пренесат од извор до приемник на податоци.

Постојат најмалку три вида основни конфигурации со врски на податоци што може да се замислат и да се користат:

  • Еднонасочни (simplex) комуникации, најчесто комуникации само во една насока.
  • Half-duplex комуникации, што значи комуникација во двете насоки, но не истовремено.
  • Двонасочни (duplex) комуникации во двете насоки истовремено.

Во цивилното воздухопловство, системот за врски на податоци (познат како „ Пилотски контролори на податоци за врски со комуникации“) се користи за испраќање информации помеѓу авионите и контролорите на летање кога леталото е премногу далеку од ATC за да се направат можни говорни радио комуникации и радарски набудувања.Таквите системи се користат за минување на авиони преку Атлантскиот и Тихиот Океан. Еден таков систем, користен од Нава Канада и NATS над Северниот Атлантик, користи петцифрен број на секвенца на врската со податоци потврден помеѓу контролата на летање и пилотите на авионот пред леталото да премине преку океанот. Овој систем го користи компјутерот за управување со летот на авионот за да испрати информации за локацијата, брзината и надморската височина за авионот до ATC. Потоа ATC може да испраќа пораки до авионот во врска со секоја неопходна промена на курсот.

Во авиони без екипаж, копнени возила, чамци и вселенски летала, двонасочна (целосен дуплекс или полудуплекс) врска со податоците се користи за испраќање на контролни сигнали и за примање телеметрија .

Поврзано[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]