Поглавица

Од Википедија — слободната енциклопедија
Арминиј, поглавица на германското племе Херуски кој победил три римски легии.

Поглавица е водач на племе.

Опис[уреди | уреди извор]

Племенските општества под водство на еден или повеќемина водачи се појавиле во Младо камено време, и останале непроменети во текот на Железното доба.

Во однос на домородните народи кои постоеле за време на колонијалните држави, поглавицата го претставувал племето во форма на самоупоравување.

Највообичаена форма била претседател на советот на старешините, како и воен водач титула што се давала во време на војна, потоа водач како титула што се наследувала, и врач како доминантна фигура во теократските заедници.

Терминот поглавица најчесто се разликува од пониските титули како селски старешина или шеф на клан. Во контекст на [[Колонијализам|колонијализмот], најмоќниот член на конфедерацијата или федерацијата биле поглавиците, што во поново време се нарекувани кралеви.


Наводи[уреди | уреди извор]