Прејди на содржината

Пластични уметности

Од Википедија — слободната енциклопедија

Пластични уметности се оние ликовни уметности во кои се употребува материјал кој се калапи или обликува на некој начин, често во три димензии. Примери за ова се глина, боја и гипс. Така, можеме да речеме дека во пластични уметности спаѓааат сликарството, скулптурата, цртањето итн.

Пластични уметости може и да значи:

Материјалите можат да се резбаат или обликуваат, како да речеме камен или дрво. Тука спаѓаат и бетон и челик бидејќи, со соодветни алатки и тие можат да се модулираат.

Поврзано

[уреди | уреди извор]