Пејзажно сликарство

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Полесје, пејзаж од Иван Шишкин, 1884
Жетварите, од Питер Бројгел Постариот, 1565: Мир и земјоделие предромантистиочки идеален пејзаж
Дордрешкото пристаниште од Алберт Кејп

Пејзажно сликарствожанр во сликарството чии теми се предели како планини, долини, дрвја, реки и шуми. Речиси секогаш небото е составен дел од сликата. Тука временските прилики играат важна улога. овој жанр го среќаваме уште во антиката, како да речеме римските пејзажни фрески кои краселе соби. Такви денес наоѓаме во добра состојба во Помпеја и Херкуланеум.

Во раниот XV век пејзажното сликарство се развило во жанр во Европа, како окружување на човечките активности, често религиозни по тематика. Вакви биле Починката при бегството во Египет, Патешествието на Трите мудреци или Свети Еремија во пустината.

Кинеската традиција на „беспримесен“ пејзаж е таква во која човекот е насликан многу мал, и само дава размер и контекст на делото, со тоа примамувајчи го посматрачот да учествува во него. Овој жанр во Кина бил добро оформен дури и пред појавувањето на туш-техниката.

Поврзани видови на пејзажи[уреди | уреди извор]

Поврзнао[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]