Прејди на содржината

Петар Жапкар

Од Википедија — слободната енциклопедија

Петар Жапкар (Марино Село, Хрватска, 1897 - Шпанија , 1936) бил хрватски иселеник,[1][2] учесник во Шпанската граѓанска војна.

Животопис[уреди | уреди извор]

Жапкар е роден во 1897 година во славонското Марино Село, кај градот Липик. Во Шпанија дошол во октомври 1936 година од СССР. Загинал на Мадридскиот фронт на крајот на ноември 1936 година.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. “Naši Španci: zbornik fotografija i dokumenata o učešću jugoslovenskih dobrovoljaca u španskom ratu 1936-1939”, 1961, 119 str.
  2. Čedo Kapor (ur.) "Španija 1936-1939", "Vojnoizdavački zavod", Beograd, 1971, tom 5, 376 str.