Песна (филм)

Од Википедија — слободната енциклопедија

Песна“ (српски: Песма) — филм на режисерот Радош Новаковиќ од 1961 година, заснован врз истоимениот роман на Оскар Давичо. Главните улоги ги играат: Зоран Милосављевиќ, Раде Марковиќ и Васа Пантелиќ.[1]

Синопсис[уреди | уреди извор]

Миќа случајно присуствува на несоодветен љубовен чин меѓу поетот и академикот Андрија Вековиќ и една перачка. Разочаран од однесувањето на поетот, Миќа се спротивставува на неговото пристапување на партизаните. Во мигот кога ја докажува својата верност кон партизанската борба, Вековиќ е ранет од полицијата, по што е уапсен. Миќа чувствува вина и затоа организира акција за ослободување на Вековиќ од болницата. За време на акцијата, Миќа погинува.

Наводи[уреди | уреди извор]