Персиски мистицизам

Од Википедија — слободната енциклопедија

Персискиот мистицизам или персиската љубовна традиција - традиционално толкување на постоењето, животот и љубовта, потпрено на откритие и насетувани на срце начела во расудувањето. Иако е делумно изворен од мистичните зороастриски традиции на Персиската Империја, во неговите современи практични аспекти, сега е синоним за суфизам во современ Иран.[1]

Мисла[уреди | уреди извор]

Персиски мистична мисла била анализирана критично со Абдолхосеин Заринкуб, Абдолкарим Соруш и Дариуш Шајеган. Кај Руми, може да се најде мистицизам заснован на љубов; кај Хафиз мистицизмот заснован на задоволство. Под влијанија на Руми, Абдолкарим Соруш во моментов работи на основа на моќ или епска мистика.[2][3]

Музика[уреди | уреди извор]

Средновековни персиски мистични ликови[уреди | уреди извор]

Современа уметност и персиската мистична традиција[уреди | уреди извор]

Персиската мистика има значително влијание врз иранската современа уметност.

Светски стручњаци за персиска мистика[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Garraty, John A., and Peter Gay. Columbia History of the World. Harper & Row, New York, 1981. ISBN 0-88029-004-8
  2. Tarnas, Richard. The Passion of the Western Mind: Understanding the Ideas that have Shaped Our World View. Balantine: New York, 1993. ISBN 0-345-36809-6
  3. Smith, Huston. The World’s Religions: Our Great Wisdom Traditions. Harper: San Francisco, 1991. ISBN 0-06-250811-3