Прејди на содржината

Перибсен

Од Википедија — слободната енциклопедија
Сет-Перибсен
Перибсен Аш-Перибсен
Сад од камен на Сет-перибсен со текст „посветено на луѓето од Сет“, Национален археолошки музеј во Франција.
Фараон на Египет
Владеелнепознато, Втора династија; околу 2740 г. п.н.е.
Претходникнепознато
Наследникнепознато
ЗакопанГробница 'P' во Абидос

Перибсен (исто така познат како Сет-Перибсен, Аш-Перибсен и Перабсен) е името на серехот на египетскиот фараон, кој владеел за време на Втората династија во Египет (околу 2890 – 2686 п.н.е.).[1] Неговата хронолошка позиција во рамките на оваа династија е непозната и е оспорено кој владеел пред и по него. Времетраењето на неговото владеење е исто така непознато.[2]

Името на Перибсен е невообичаено, затоа што Сет бил негово божество кое се споменува во името, а не Хорус. Ова е спротивно на египетската традиција.

Гробницата на Перибсен била откриена во 1898 година во Абидос. Гробницата била добро зачувана, а се забележувале траги на реставрација преземени за време на подоцнежните династички периоди.[3]

Гранодиоритска стела на Перибсен, која сега е изложена во Британскиот музеј[4]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Kathryn A. Bard: The Emergence of the Egyptian State, page 86, in: Ian Shaw (editor): The Oxford History of Ancient Egypt, Oxford University Press (2000),
  2. Thomas Schneider: Lexikon der Pharaonen. Albatros, Düsseldorf 2002, ISBN 3-491-96053-3, p. 195.
  3. Laurel Bestock: The Early Dynastic Funerary Enclosures of Abydos. In: Archéo-Nil. Vol. 18, 2008, ISSN 1161-0492 , p. 42–59.
  4. British Museum Website [{{{1}}} Архивирано] на {{{2}}}.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]