Перална машина

Од Википедија — слободната енциклопедија
Перална машина

Перална машина или машина за перење — куќен апарат направен за ефикасно и практично чистење на облеката. Се состои од барабан или леѓен каде што се ставаат алиштата за перење, а користи вода, перален препарат (детергент), а понекогаш и омекнувач за отстранување на нечистотијата и дамките. Машината работи низ серија циклуси, вклучувајќи перење, плакнење и центрифугирање, за да се осигура дека облеката ќе излезе чиста и подготвена за носење. Процесот на перење започнува со ставање валкани алишта во барабанот. Корисникот потоа додава перален препарат, кој помага да се разложат дамките и да се подигне нечистотијата од ткаенината. Откако ќе се изберат саканите поставки, машината се полни со вода, а барабанот почнува да се меша, придвижувајќи ја облеката наоколу за да ја исчисти темелно. По миењето, машината ја испушта нечистата вода и се полни повторно за циклусот на плакнење, отстранувајќи го преостанатиот перален препарат. Конечно, циклусот на центрифугирање го извлекува вишокот вода од облеката, што го прави процесот на сушење побрз.[1][2]

Пералните машини станале суштински дел од современиот живот, заштедувајќи време и напор во споредба со рачното перење. Ги има во различни видови, како што се машини за горно и предно полнење, секоја со свои предности. Во целост, пералните машини ја поедноставуваат задачата за перење алишта, правејќи ги поефикасни и достапни за домаќинствата ширум светот.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Машина за перење алишта
  2. „How Does a Clothes Washing Machine Work? | Ariel“. www.ariel.in (англиски). Посетено на 2024-02-05.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]