Патпатарско-толајски јазици

Од Википедија — слободната енциклопедија
Патпатарско-толајски јазици
Географска
распространетост:
Нова Ирска
Класификација:австронезиски
Гранки:

Патпатарско-толајските или светиџорџиски јазици се подгрупа на новоирските јазици од групата на океански јазици. Јазиците се зборуваат на островот Нова Ирска во Папуа Нова Гвинеја.

Јазици[уреди | уреди извор]

Според Базата на основни австронезиски зборови од 2008 година, јазиците се:[1] f

Според Базата, минигирскиот (од групата на моноанско-уруавански јазици) е поблизок со куануанскиот одошто куануанскиот со останатите патпатарско-толајски јазици. Поради тоа, јазикот е во оваа класификација, а другите јазици не биле проценети. Некои јазици кои традиционално се сметаат за патпатарско-толајски не се дел од класификацијата на базата.

Според Етнолог, јазиците од оваа група се[2]:

Наводи[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]