Отиња

Од Википедија — слободната енциклопедија
Отиња
Местоположба
Физички особености
УстиеБрегалница, крај Ново Село, Македонија Македонија
Особености на сливот

Отињарека во источна Република Македонија што тече низ градот Штип. Низ градот има изградено широко корито (канал) за заштита од пороите т.е. од големите води кои надоаѓаат по пролетните и летните обилни дождови. Извира од местото викано Чепровка. Отиња е лева притока на реката Брегалница. Се влева во Брегалница под Исарот кај Ново Село.[1]

Галерија[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Jovan Đ. Marković (1990): Enciklopedijski geografski leksikon Jugoslavije; Svjetlost-Sarajevo; ISBN 86-01-02651-6